Criza in donarea de organe: Numarul donatorilor scade drastic dupa scandalul de la Spitalul Pantelimon. Institutul de Transplant Renal Cluj lanseaza un apel urgent pentru salvarea de vieti

news

Reprezentantii Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj, alaturi de Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), au lansat un apel public, indemnand populatia sa fie mai deschisa in privinta donarii de organe de la persoanele aflate in moarte cerebrala.

Acest apel vine intr-un moment critic, dupa ce scandalul de la Spitalul Pantelimon a afectat grav increderea publicului in sistemul de transplant, ducand la o scadere semnificativa a numarului de donatori, informeaza ziardecluj.ro.

Medicul Florin Elec, presedintele ROMTRANSPLANT, a declarat ca numarul transplanturilor efectuate anul acesta este sub cel de anul trecut, iar dificultatea majora este convingerea familiilor pacientilor aflati in moarte cerebrala sa accepte donarea de organe. El a subliniat ca procesul este transparent si fara nicio forma de conditionare, fiind un gest umanitar care poate salva pana la opt vieti.

Gheorghe Tache, presedintele ATR, a atras atentia asupra numarului mare de pacienti care asteapta un transplant, peste 4.300 de persoane, dintre care peste 3.000 au nevoie de un transplant renal. Cu toate acestea, doar 320 de transplanturi au fost realizate anul trecut, insuficiente pentru a acoperi cererea uriasa, in conditiile in care peste 14.000 de persoane sunt in dializa.

Reprezentantii ICUTR si ATR au subliniat ca este esential ca populatia sa nu fie influentata de scandaluri mediatice si sa inteleaga importanta donarii de organe, care poate oferi o noua sansa la viata pentru cei aflati pe listele de asteptare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: