Albania: Fostul presedinte Ilir Meta a fost arestat, el este acuzat de fapte de coruptie. Politia a folosit forta

externe

Ilir Meta

Politia din Albania l-a arestat luni pe fostul presedinte Ilir Meta sub acuzatia de coruptie, spunand ca a trebuit sa foloseasca forta pentru a-l retine pe barbatul de 55 de ani, relateaza DW.

Meta a servit ca presedinte al Albaniei din 2017 pana in 2022. Acum conduce partidul de opozitie de centru-stanga, Partidul Libertatii.

Oficialii Partidului Libertatii au denuntat retinerea sa drept „rapire criminala”.

„Meta este acuzat de coruptie pasiva, nedeclararea averii si spalare de bani”, a declarat avocatul sau jurnalistilor.

Biroul anticoruptie SPAK din Albania il acuza pe Meta si pe fosta lui sotie, Monika Kryemadhi, si ea politiciana, ca au profitat de afaceri dubioase folosindu-se de capacitatea lor de a influenta politica. Cele mai vechi acuzatii provin din perioada in care Meta a fost ministru de finante din 2010 pana in 2011.

Meta este acuzat si ca a acceptat plati ilegale de la o firma de lobby din SUA, precum si ca nu a declarat venituri de 100.000 de euro si un apartament de 335.000 de euro.

„Investigatiile continua cu privire la alte persoane suspectate ca ar fi implicate in aceasta activitate criminala”, au spus procurorii care au citat si cooperarea internationala cu autoritati din SUA, Austria, Italia, San Marino si Cipru.

In trecut, Meta a negat toate acuzatiile. Luni, avocatul sau a spus ca acuzatiile au avut de-a face cu alegerile parlamentare din luna aprilie 2025.

Ilir Meta a ocupat numeroase functii de rang inalt in guvernul Albaniei de la caderea Uniunii Sovietice in 1991, fiind ales pentru prima data ca deputat in 1992.

Albania este una dintre cele mai sarace tari din Europa. Coruptia din Albania „ramane un domeniu de serios ingrijorare”, potrivit UE, impiedicand tara sa adere la bloc.

Daca va fi gasit vinovat, Meta ar putea sta pana la 12 ani dupa gratii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: