Liderul ONU, Antonio Guterres, criticat dur pentru ca acceptat sa participe alaturi de Vladimir Putin la summitul BRICS, dar nu a fost prezent la „summitul pacii” pentru Ucraina

externe

Antonio Guterres, criticat, BRICS, participare, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski

Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat dur pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru ca acesta ar fi acceptat invitatia presedintelui rus Vladimir Putin la un summit BRICS, in timp ce a stat departe de un „summit al pacii” privind razboiul din Ucraina.

„Secretarul general al ONU a declinat invitatia Ucrainei la primul summit global pentru pace din Elvetia”, a declarat ministerul intr-o postare pe platforma de socializare X, citata de Reuters.

„El a acceptat insa invitatia la Kazan a criminalului de razboi Putin. Aceasta este o alegere gresita care nu promoveaza cauza pacii. Ea nu face decat sa afecteze reputatia ONU”.

Putin gazduieste incepand de marti un summit al natiunilor BRICS in orasul Kazan din centrul Rusiei, cu scopul de a evidentia influenta tarilor non-occidentale. Printre liderii prezenti se numara presedintele chinez Xi Jinping si prim-ministrul indian Narendra Modi.

La inceputul acestei luni, o purtatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe a declarat ca Guterres i-a spus ministrului Serghei Lavrov, la Adunarea Generala a ONU de luna trecuta, ca intentioneaza sa mearga la Kazan.

Dar purtatorul de cuvant adjunct al ONU, Farham Haq, cand a fost intrebat luni daca Guterres va participa, a spus: „Anunturile privind viitoarele sale calatorii vor fi facute mai tarziu”.

Summitul pentru pace care a avut loc intr-o statiune montana elvetiana in iunie si care a reunit peste 90 de tari a denuntat invazia Rusiei in Ucraina si a cautat o modalitate de a pune capat conflictului, desi Rusia nu a fost invitata si l-a respins ca fiind lipsit de sens.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa organizeze un al doilea summit pana la sfarsitul anului, insa Rusia a declarat ca nu intentioneaza sa participe.

Guterres a declarat la momentul respectiv ca nu va participa la reuniunea organizata in Elvetia, desi ONU a fost reprezentata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: