Coreea de Sud vrea sa trimita militari in Ucraina pentru a monitoriza trupele nord-coreene. Cati soldati ai Phenianului vor ajunge in Ucraina

externe

Trupe Coreea

Coreea de Sud ia in considerare trimiterea de personal in Ucraina pentru a monitoriza trupele nord-coreene pe care Rusia le-ar putea implica in razboiul sau, informeaza agentia Yonhap pe 22 octombrie, citand o sursa guvernamentala anonima, relateaza Kyiv Independent.

„Exista posibilitatea sa fie trimis personal in Ucraina pentru a monitoriza tacticile si capacitatile de lupta ale fortelor speciale nord-coreene trimise in sprijinul Rusiei”, a spus sursa.

Moscova planuieste sa implice Phenianul in razboiul impotriva Ucrainei in urmatoarele luni, aproximativ 10.000 de soldati nord-coreeni fiind pregatiti sa se alature armatei ruse, potrivit presedintelui Volodimir Zelenski.

Seful serviciului secret al Armatei din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat ca primul grup de 2.600 de soldati va fi dislocat in regiunea Kursk a Rusiei, unde Ucraina a inceput o incursiune transfrontaliera in august si detine inca zone semnificative de teritoriu.

El a spus ca aproape 11.000 de soldati nord-coreeni se afla in Rusia si vor fi „gata sa lupte” in Ucraina pana la 1 noiembrie.

Echipa sud-coreeana poate include personal militar din unitatile de informatii care va putea analiza tacticile de razboi ale Phenianului sau vor participa la interogatoriile nord-coreenilor capturati.

De asemenea, guvernul ia in considerare acordarea de sprijin armat Ucrainei. Pana acum, Seulul a oferit doar ajutor umanitar Kievului, desi s-a aflat ca Seulul a furnizat indirect obuze de artilerie prin intermediul SUA.

In iunie, Coreea de Sud a declarat ca isi va reconsidera politica de a nu furniza direct Ucrainei arme dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un au semnat un acord de securitate la Phenian.

„In timp ce urmarim semnele cooperarii militare Coreea de Nord-Rusia, masurile de raspuns vor fi luate in etape”, a declarat sursa pentru Yonhap.

SUA au fost precaute in a confirma planurile Rusiei de a angaja Phenianul in razboiul sau, insa Coreea de Sud trage un semnal de alarma, numind un astfel de scenariu o „amenintare grava la adresa securitatii” pentru comunitatea internationala.

Serviciul National de Informatii (NIS) din Coreea de Sud a precizat ca Phenianul va desfasura patru brigazi cu un total de 12.000 de soldati in razboiul din Ucraina, inclusiv 1.500 de militari din fortele speciale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: