Presshub: Ancheta penala in Romania si in Republica Moldova pentru moartea suspecta a doua sotii ale lui Beniamin Lup, presedintele unei asociatii de combatere a traficului de persoane

news

Beniamin Lupu

In martie 2022, presshub.ro a publicat o investigatie jurnalistica privind activitatea Asociatiei WorldTeach Romania care promitea de sapte ani sa deschida un centru de salvare pentru femei traficate. Desi primea fonduri generoase de la organizatia americana UNCAGED din Atlanta, asociatia nu avea atunci nici autorizatiile si acreditarile, nici pesonalul necesar pentru Butterfly Sanctuary, cum au numit locatia din satul Zolt, judetul Timis.

Cu preturi supraestimate, Beniamin Lup, seful asociatiei, continua sa ceara milioane de dolari de la finantator pentru fosta pensiune de la Zolt cumparata cu putin peste 300.000 de dolari, cum arata documentele.

In aprilie 2022, intr-un interviu difuzat de podcastul american Vinelife, Kim Westfall, CEO al UNCAGED, spune ca au reusit sa achite fosta pensiune cu 1,8 milioane dolari. Diferenta e uriasa, dar intrebarile noastre transmise doamnei Westfall au ramas fara raspuns.

Investigatia noastra a avut ecou nu doar la publicul din Romania, ci si in comunitatile romanesti din SUA si din Moldova, unde Beniamin Lup si-a extins antenele, folosindu-se de apartenenta la biserica baptista.

In 28 septembrie 2024 am inceput sa primim mesaje de la mai multe persoane care ne semnalau ca a treia sotie a lui Beniamin Lup, Rodica Gutan din Republica Moldova, a decedat subit la 45 de ani in prezenta sotului, la Chisinau.

Ne-am amintit de un mesaj primit in 2022 de la V.R. care ne cerea sa investigam moartea suspecta a primei sotii a lui Beniamin Lup, Eugenia Lup, moarta la 42 de ani in 2016 intr-un context similar, singura cu sotul, la domiciliul din Otelu Rosu. Atunci nu am fost interesati, subiectul nostru fiind altul. Acum insa, date fiind similitudinile, am decis sa mergem pe fir.

Domeniul traficului de persoane si al salvarii unor persoane traficate este unul sensibil, iar suspiciunile asupra sefului unei organizatii anti-trafic poate afecta domeniul.

Mentionam ca majoritatea informatiilor le-am obtinut fie luand legatura cu persoane din anturajul celor doua femei sau cu autoritatile competente, fie din surse deschise, ca Facebook. Unele persoane ne-au cerut sa nu le prezentam identitatea reala, altele si-au asumat complet cele declarate.

Legea 190/ 2018, la articolul 7 arata ca activitatea jurnalistica este exonerata de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, daca se pastreaza un echilibru intre libertatea de exprimare si protectia datelor cu caracter personal. Informatiile din prezentul articol sunt de interes public si sunt obtinute din surse publice.

La procuratura judetului Caras-Severin s-a deschis dosarul 1619/315/2024 pentru ucidere din culpa, pe care il instrumenteaza Politia din Otelu Rosu. Dosarul are in vedere imprejurarile in care a murit Eugenia Lup, la varsta de 42 de ani. Cazul din 2016 a fost deschis in urma unei sesizari detailate, asa cum ne-a declarat politistul anchetator, cu care am vorbit la fata locului, iar prima audiere de martor a avut loc in 17 octombrie.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: