Chiar si Geoana arata: „Exista o intelegere subterana evidenta intre Marcel Ciolacu si George Simion”

politica

Mircea Geaoana

Mircea Geoana, candidat la alegerile prezidentiale, considera ca „Federatia Rusa, concentrata pe ce se intampla in Republica Moldova, nu a uitat de alte tari, inclusiv de Romania, in aceasta perioada de campanie prezidentiala si de alegeri parlamentare”, context in care sustine ca „exista o intelegere subterana evidenta intre Marcel Ciolacu si George Simion” care vizeaza turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

„Mai nou, de cand exista aceasta intelegere subterana evidenta intre domnii Ciolacu si Simion, in care se incearca sa se creeze un culoar pentru Simion sa mearga in turul doi cu domnul Ciolacu, si la noi exista un risc in aceasta eventualitate, ca in Parlamentul din Romania de anul viitor sa avem spre 30% forte pro-Moscova, alese, AUR amplificat de o eventuala intrare in turul doi a domnului Simion.

Si doamnei Sosoaca inteleg ca ii s-a permis sa candideze la parlamentare – votul de victimizare si de revansa, pe care votantii sai, in mod sigur, il vor exprima. Este un risc care cred ca nu merita luat. Sper ca ceea ce aud din anumite zone ca metoda EBA sa nu fie folosita in primul tur de prezidentiale si sper ca ceea ce am invatat si de la alegerile din Republica Moldova, la referendum, si din alegerile, inclusiv din 2009, in Romania si cele mai recente europarlamentare, sper ca frauda din Romania sa fie limitata, cat mai limitata si, daca se poate, sa nu existe deloc. Este viitorul tarii si este viitorul democratiei romanesti, al directiei euroatlantice a Romaniei”, a declarat Geoana intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, lucrurile sunt complet diferite la alegerile prezidentiale de acum, fata de traditia din ultimii 35 de ani, cand un candidat al PSD, al stangii, si un candidat al dreptei se duceau aproape automat in turul doi.

„Putem comenta care sunt cauzele, dar pot sa va spun ca de fapt turul intai de prezidentiale este adevaratul tur doi. Finala se joaca in mare masura in turul intai, pentru ca in variantele cele mai probabile, din punct de vedere sondaje si intentie de vot, intr-o varianta Ciolacu – Simion, omul Ciolacu castiga fara probleme; intr-o varianta Geoana – Ciolacu sau Geoana – Simion, eu castig si acest lucru cred ca este destul de evident, fara sa punem sub nicio forma la indoiala importanta turului doi.

De aceea, apelul meu catre toti cetatenii Romaniei, din tara si din diaspora, indiferent de preferintele de vot, catre nehotarati: Veniti la vot in turul intai in numar cat mai mare. (…) Veniti la vot! Nu alegeti raul cel mai mic, pentru ca se joaca nu doar persoana presedintelui, se joaca efectiv viitorul Romaniei si destinul acestei tari pentru multi ani de zile si multe decenii de acum incolo”, a explicat fostul oficial NATO.

Mircea Geoana considera ca este o alternativa extrem de contrastanta intre propunerea sa si angajamentul sau pentru Romania – de schimbare adevarata a politicii, a economiei, a societatii, a rolului Romaniei in plan european si international – si propunerile celorlalti candidati, „in principal domnii Ciolacu si Simion”.

„Aceiasi oameni conduc la aceleasi rezultate. Iar in cazul domnului Simion nu vreau sa ma gandesc la ce ar insemna iesirea practica a Romaniei de pe traseul nostru euroatlantic, care a fost consensul national timp de 20 de ani in aceasta tara. Nu avem voie sa-l abandonam. Occidentul nu este perfect. Sunt multe lucruri de perfectat in relatia noastra cu Europa si cu lumea occidentala, dar sub nicio forma Romania nu trebuie sa iasa din aceasta coalitie si alianta pe care o avem cu NATO, cu Statele Unite, cu tarile democratice occidentale.

El a adaugat ca „exista in acest moment un risc important la aceste alegeri prezidentiale, sa avem o suprapunere a scenariului anului 2000, cu Iliescu si Vadim mergand in turul doi, si a scenariului 2009, cand tot intr-un an electoral prezidential, deficitele mari, fragilitatea macroeconomica au condus la criza financiara din 2010”.

„Exista riscul in acest an prezidential ca ambele scenarii sa se intample. Au fost severe fiecare dintre dansele, dar impreuna reprezinta efectiv un risc prea mare pentru natiunea noastra. (…) O prezenta a AUR sau a domnului Simion, intr-o forma directa sau indirecta, in viitoarea ecuatie de putere din Romania reprezinta scanteia care ne va duce sa devenim nefinantabili pe pietele internationale. Rezultatul? Inapoi la Comisia Europeana si la Fondul Monetar International, cam ca in 2010, cu aceleasi consecinte. Situatia economica a tarii este fragila si actualii guvernanti refuza sa dea solutii concrete despre modul in care vom reduce deficitele”, a transmis Mircea Geoana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: