Ungaria, Slovacia si Serbia pun la cale o alianta pentru a lupta impotriva migratiei: „Lagarele, gardurile si controalele stricte la frontiera au devenit noua normalitate”

externe

fico, orban, vucic

Lagarele din tari terte, gardurile si controalele stricte la frontiera au devenit „noua normalitate” in unele tari de pe continent, pretinzand ca le ofera cetatenilor mai multa securitate, relateaza Euronews.

Robert Fico, premierul populist slovac, omologul sau maghiar Viktor Orban si presedintele sarb Aleksandar Vucic cred ca, spre deosebire de colegii lor europeni, au o formula pentru a face fata migratiei.

Vorbind la intalnirea lor din orasul slovac Komarno de marti, premierul slovac a oferit celor adunati o viziune asupra viitorului, in stilul Bratislava-Budapesta-Belgrad.

„Vorbim despre construirea de tabere in tarile de origine ale migrantilor sau in tari terte sigure, unde migrantii vor fi interceptati”, a spus Fico.

„Vorbim despre o politica mai buna de returnare, deoarece dintre migrantii ilegali care sosesc in Europa, 80% raman in UE si doar 20% reusim sa ii returnam”, a mai spus el.

Liderii celor trei tari au laudat indirect modelul de externalizare lansat de premierul italian Giorgia Meloni in Albania.

„Pactul de migratie de la Bruxelles este o parte a problemei, nu solutia”, a postat Orban pe X.

„Singura modalitate de a rezolva criza migratiei europene este prin protejarea granitelor noastre si oprirea migratiei. Pentru asta suntem aici”, a mai scris el.

„In 2023, a fost luata decizia de a returna 430.000 de migranti ilegali din tarile UE si doar 84.000 au fost returnati pana acum”, a conchis premierul ungar.

In numele cooperarii trilaterale anti-migratie, Fico si Orban, ambii lideri ai unor state membre UE, si-au oferit sprijinul deplin lui Vucic pentru aderarea Serbiei la UE.

„Am obtinut rezultate lucrand impreuna, nu a fost usor, dar anul acesta, sunt cu 80% mai putini migranti decat anul trecut. Vom continua sa lucram impreuna si cred ca rezultatele vor fi bune”, a spus Vucic.

„In momentul de fata, in centrele de primire din Republica Serbia sunt doar 477 de migranti. Desigur, vom continua sa ne facem munca in interesul Europei si al prietenilor nostri, fratilor nostri din Ungaria si Slovacia.”

In acelasi timp, Vucic a spus ca „Serbia nu va gazdui niciodata tabere de migranti pentru alte tari precum Albania”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: