Moscova ataca din nou rezultatele alegerile din Moldova: „Referendumul a fost fraudat”

externe

Rusia considera ca referendumul privind aderarea la UE desfasurat duminica in Republica Moldova concomitent cu alegerile prezidentiale a fost fraudat, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit agentiilor Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Rezultatul strans al referendumului, 50,46% in favoarea aderarii la UE si 49,54% impotriva, a fost „obtinut in ultimul moment, deci a fost fraudat”, a sustinut Zaharova la o conferinta de presa, desfasurata cu mai multe ore intarziere in urma unui atac cibernetic asupra MAE rus despre care purtatoarea de cuvant a spus ca ar fi avut ca scop perturbarea informarii despre summitul BRICS gazduit de Rusia.

„In tara (in Republica Moldova – n.red.) a fost auzit un puternic ‘Nu’ fata de integrarea in UE, dar autoritatile presedintei (Maia) Sandu au facut totul pentru a ascunde acest rezultat”, a mai afirmat Maria Zaharova.

In pofida represiunii contra opozantilor si interferentei active din partea UE si SUA, a continuat purtatoarea de cuvant a MAE rus, referendumul a fost un esec al autoritatilor de la Chisinau.

Comentariile sale survin dupa ce si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sustinut luni ca dinamica evolutiei procentelor pe parcursul numaratorii voturilor la alegerile prezidentiale si la referendumul privind optiunea aderarii Republicii Moldova la UE este o „anomalie” ce ridica „multe semne de intrebare”. Este „dificil de explicat ritmul cresterii mecanice a voturilor in favoarea lui Sandu si in favoarea acelor participanti la referendum care sustin orientarea catre UE”, a argumentat Peskov.

De asemenea, acesta i-a cerut presedintei Maia Sandu sa prezinte dovezile pe care, intr-o declaratie data presei la inchiderea urnelor, le-a invocat in acuzatii cu aluzie la Rusia despre ingerinte in procesul electoral in care o grupare criminala ar fi incercat sa cumpere 300.000 de voturi.

Maia Sandu a obtinut 42,49% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale si se va confrunta in turul doi cu candidatul opozitiei, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, care a obtinut 25,95% din voturi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: