Marea Britanie: Un tezaur de monede vechi de 1.000 de ani descoperite pe campul unui fermier, s-a vandut cu 5,1 milioane de euro

life

Intr-un camp din sud-vestul Angliei, sapte prieteni au gasit un tezaur de peste 2.500 de monede de argint care a zacut in pamant aproape 1.000 de ani. Evaluate la 4,3 milioane de lire sterline si acum destinate unui muzeu, monedele vor ajuta sa faca lumina asupra consecintelor turbulente ale cuceririi normande a Angliei. In noiembrie, colectia va fi expusa la British Museum, informeaza AP.

Tezaurul, descoperit in 2019 si achizitionat recent de South West Heritage Trust, a insumat 2.584 de monede de argint batute intre 1066 si 1068, unele infatisandu-l pe regele Wilhelm I Cuceritorul si altele pe predecesorul sau anglo-saxon invins, Harold al II-lea.

Michael Lewis, seful Portable Antiquities Scheme – un proiect finantat de guvern care inregistreaza descoperirile arheologice facute de cetateni – a declarat ca este „una dintre cele mai spectaculoase descoperiri” din ultimii ani, mai ales ca „povestea sa nu a fost inca dezvaluita pe deplin.”

Potrivit lui Lewis, tezaurul va ajuta la aprofundarea intelegerii celei mai faimoase date din istoria Angliei: 1066, anul in care William, Ducele de Normandia, l-a invins pe regele Harold in batalia de la Hastings, inlocuind monarhii saxoni ai Angliei cu conducatorii francezi normanzi.

„Cei mai multi dintre noi invatam despre cucerirea normanda a Angliei la scoala, probabil pentru ca a fost ultima data cand Anglia a fost cucerita cu succes”, a spus Lewis. „Dar este o poveste bazata pe anumite mituri”, cum ar fi notiunea ca batalia a pus fata in fata „englezii versus francezi” sau pe saxonii „buni” cu normanzii „rai”. De fapt, familiile in razboi erau inrudite intre ele, iar Lewis a spus ca tezaurul „ne ajuta sa spunem o poveste diferita, una mai nuantata”.

Desi invazia a marcat o schisma istorica, monedele din tezaur sunt remarcabil de similare indiferent daca au fost batute inainte sau dupa cucerire. Pe o parte se afla capul unui monarh in profil, iar pe cealalta o emblema: o cruce elaborata pentru Wilhelm si cuvantul oarecum ironic „pax” – pace – pentru Harold.

Amal Khreisheh, curator la South West Heritage Trust, a declarat ca monedele au fost probabil ingropate pentru a fi pastrate in conditiile in care au izbucnit rebeliuni locale impotriva dominatiei normande.

„Stim ca locuitorii din Exeter s-au razvratit impotriva lui William in 1068 si ca fiii lui Harold, care erau in exil in Irlanda, s-au intors si au inceput sa organizeze atacuri de-a lungul raului Avon in Somerset. Deci probabil ca pe acest fond au fost ascunse”, a spus ea.

Tezaurul, numit dupa zona rurala in care a fost gasit, a fost cumparat de stat cu bani de la fondul comunitar al loteriei nationale din Marea Britanie. Dupa ce va fi expus la British Museum si la alte muzee din Regatul Unit, va ramane la Muzeul Somerset din Taunton, la 210 de kilometri sud-vest de Londra.

A durat cativa ani pana cand tezaurul a reusit sa iasa la lumina din hatisul britanic al descoperirilor arheologice facute de amatori. Treasure Act decreteaza ca oricine gaseste aur, argint sau alte obiecte pretioase istorice trebuie sa informeze medicul legist local. Daca un medic legist il declara comoara, tezaurul va apartine guvernului, iar muzeele pot licita pentru finantare pentru a-l achizitiona.

Un comitet format din experti stabileste o valoare pentru fiecare descoperire, banii fiind impartiti intre proprietarul terenului si cei care au gasit obiectele. In acest caz, cei sapte prieteni arheologi amatori au impartit jumatate din suma totala de 4,3 milioane de lire sterline (aproximativ 5,1 milioane de euro).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: