Israelul loveste orasul libanez Tir, la cateva sute de metri de ruinele antice romane aflate in patrimoniul UNESCO

externe

Israelul a efectuat cel putin patru atacuri aeriene asupra orasului-port libanez Tir, la cateva ore dupa ce a extins ordinele de evacuare pentru a acoperi mai multe cartiere centrale, a declarat agentia de presa de stat a Libanului, citata de BBC.

Videoclipurile au aratat nori uriasi de fum negru ridicandu-se dintr-o zona de pe malul marii, care se afla la doar cateva sute de metri de ruinele romane incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Nu s-au raportat victime imediate.

Armata israeliana a avertizat mai devreme civilii sa plece, spunand ca va actiona „in forta” impotriva gruparii armate Hezbollah de acolo.

Zeci de mii de locuitori au fugit deja din oras in ultimele saptamani, ca raspuns la campania aeriana intensa a Israelului si la invazia terestra.

Dar, inainte de inceperea loviturilor, un purtator de cuvant al unei unitati de gestionare a dezastrelor a spus ca aproximativ 14.000 de oameni inca locuiesc in oras, inclusiv cei stramutati din alte parti din sud.

„Ati putea spune ca intreg orasul Tir este evacuat”, a declarat Bilal Kashmar agentiei de presa AFP, adaugand ca multi oameni se indreptau spre suburbii.

Peste noapte, presa libaneza a relatat ca avioanele israeliene au efectuat mai multe lovituri in suburbiile sudice ale capitalei Beirut, in sudul Libanului si in Valea Bekaa – toate zonele in care Hezbollah are o prezenta puternica.

Armata israeliana a spus ca loviturile din Beirut au vizat depozitele de arme si instalatiile de productie, precum si centrele de comanda apartinand Hezbollah.

Armata a mai spus ca i-a ucis pe comandantii sectorului Hezbollah din zonele de sud Jibchit, Jouaiya si Qana in lovituri aeriene in ultimele cateva zile si ca trupele sale au ucis aproximativ 70 de luptatori Hezbollah in timpul operatiunilor din sudul Libanului pentru dezmembrarea infrastructurii si depozitelor de armament ale grupului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hezbollah. Cu toate acestea, grupul a spus ca luptatorii sai au lansat miercuri tiruri de rachete in Israel, inclusiv unul dimineata care a vizat baza de informatii Gilot, care se afla la nord de Tel Aviv.

Sirenele au sunat la Tel Aviv, ceea ce a determinat ca inalti oficiali americani care calatoreau cu secretarul de stat Antony Blinken sa fie dusi intr-o camera sigura a hotelului lor. Nu se stie daca si Blinken a fost fortat sa se adaposteasca.

Un alt tir de rachete a lovit doua fabrici din orasele Acre si Kiryat Bialik din nordul Israelului, provocand pagube, dar fara raniti.

Israel si-a lansat campania militara la scara larga impotriva Hezbollah dupa aproape un an de lupte transfrontaliere declansate de razboiul din Gaza, spunand ca vrea sa asigure intoarcerea in siguranta a zeci de mii de rezidenti din zonele de granita israeliene stramutati de atacurile cu rachete.

Hezbollah a inceput sa traga cu rachete in nordul Israelului in sprijinul palestinienilor la 8 octombrie 2023, a doua zi dupa atacul mortal al aliatului sau Hamas asupra Israelului.

Peste 2.500 de oameni au fost ucisi in Liban de atunci, inclusiv 1.900 in ultimele cinci saptamani, potrivit Ministerului Sanatatii. Autoritatile israeliene spun ca 59 de persoane au fost ucise in nordul Israelului si pe Inaltimile Golan ocupate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: