Administratia Biden ar putea lua masuri militare daca prezenta trupelor nord-coreene in Ucraina se confirma – acestea vor fi considerate „tinte legitime”

externe

trupe nord-coreene, Ucraina, masuri militare, SUA, tinte legitime

Guvernul Statelor Unite detine dovezi conform carora cel putin 3 000 de soldati nord-coreeni se afla in Rusia pentru a fi instruiti, au declarat miercuri oficiali de rang inalt ai administratiei Biden, o evolutie care, potrivit acestora, ar putea avea implicatii globale si ar face din aceste trupe „tinte militare legitime” in Ucraina, in cazul in care ar intra in razboiul care se desfasoara in aceasta tara.

Dezvaluirea, despre care oficialii au spus ca se bazeaza pe informatii americane recent declasificate, coincide cu declaratii similare facute in ultimele zile de guvernele Ucrainei si Coreei de Sud. NATO si Statele Unite nu au confirmat anterior miscarile de trupe nord-coreene, iar administratia a declarat ca Washingtonul face acest lucru acum pentru a transmite seriozitatea cu care priveste problema.

„Recunoastem pericolul potential aici”, a declarat John Kirby, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate, reporterilor de la Casa Alba. „Si vom discuta cu aliatii si partenerii, inclusiv cu ucrainenii, despre care vor fi urmatorii pasi corespunzatori”.

El a subliniat in repetate randuri ca guvernul american nu stie inca cu certitudine daca soldati nord-coreeni se vor alatura luptelor din Ucraina, dar a avertizat ca vor exista consecinte in cazul in care se vor alatura rusilor, putandu-se ajunge chiar la luarea de „masuri militare”.

Pentru Statele Unite si partenerii lor, evaluarea ridica intrebari ingrijoratoare cu privire la masura in care Rusia si Coreea de Nord – natiuni inarmate nuclear si adversari de lunga durata ai SUA – ar putea colabora acolo si in alte parti. Vorbind cu reporterii mai devreme miercuri la Roma, secretarul apararii Lloyd Austin a sugerat ca implicatiile ar putea fi de mare anvergura.

„Daca sunt cobeligeranti – daca intentia lor este sa participe la acest razboi in numele Rusiei – aceasta este o problema foarte, foarte grava”, a declarat Austin, citat de The Washington Post. „Va avea impact, nu numai in Europa. De asemenea, va avea un impact si in  regiunea Indo-Pacifica”.

Austin a declarat ca nu este inca clar cum ar putea Coreea de Nord sa beneficieze de aceasta desfasurare a personalului sau, dar ca aceasta sugereaza slabiciuni semnificative in capacitatea militara a Rusiei la mai mult de doi ani de la invazia la scara larga a presedintelui Vladimir Putin in Ucraina. Liderul rus a cautat anterior drone, rachete si alte munitii de la aliatii Iran si Coreea de Nord pentru a ajuta la compensarea lipsurilor critice.

„Acesta este un indiciu ca s-ar putea sa aiba chiar mai multe probleme decat isi dau seama majoritatea oamenilor”, a declarat Austin despre Putin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: