Surpriza majora, a fost respinsa cererea Turciei de aderare la BRICS. Unul din membrii fondatori se opune, era nevoie de unanimitate

externe

Recep Erdogan, Israel, foc, regiune, Turcia

Un membru fondator al BRICS nu este de acord cu cererea Turciei membra NATO, de a adera la BRICS, uniune fondata de Rusia,  relateaza televiziunea germana N-TV.

Eforturile Turciei de a se alatura organizatiei BRICS, care este dominata de Rusia, India si China, au fost intampinate cu o oarecare reticenta in Occident – dar nu a existat niciun protest major. Ambasadorul SUA in Turcia, Jeff Flake, a declarat in iunie pentru ziarul turc „Daily Sabah” ca spera ca Turcia nu se va alatura BRICS, dar a asigurat imediat ca un astfel de pas nu va schimba orientarea Ankarei catre Occident. Sperantele lui Flake s-au implinit acum.

Sinan Ulgen de la think tank-ul american „Carnegie Endowment for International Peace” a declarat pentru „Bild” ca nici macar nu s-a supus la vot cererea Turciei la actuala reuniune a BRICS din Rusia. Motivul: se spune ca India s-a opus aderarii din cauza relatiilor bune ale Ankarei cu inamicul Pakistan. Unanimitatea necesara nu ar fi putut atinsa. Cu toate acestea, nimic nu a fost inca anuntat oficial cu privire la esec.

Presedintele turc Erdogan a sustinut in trecut ca tara sa doreste sa participe la toate platformele importante – inclusiv BRICS.

Yevgeniya Gaber de la think tank-ul Atlantic Council a spus ca in spatele eforturilor Turciei de a adera la BRICS stau motive economice. Turcia se lupta inca cu inflatia masiva, iar moneda sa nationala, lira, si-a pierdut mult din valoare.

„Ankara considera ca extinderea cooperarii comerciale si economice cu Brazilia, India, China si alte economii emergente majore ar oferi acces la noi piete si ar aduce noi investitii in tara”, a spus Gaber.

La fel ca ambasadorul SUA Flakes, Gaber nu ar fi vazut posibila admitere in BRICS ca pe o abatere de la cursul vestic al Ankarei. Mai degraba, ar fi corespuns „cursului politicii externe a guvernului turc”, a spus ea, care se bazeaza pe trei principii de baza: „pragmatism, echilibru si dialog cu toata lumea, chiar daca sunt parti opuse intr-un razboi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: