Inteligenta artificiala decodifica sunetele scoase de porci pentru a-i tine fericiti

life

Oamenii de stiinta europeni au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligenta artificiala capabil sa interpreteze sunetele porcilor, cu scopul de a crea un instrument care poate ajuta fermierii sa asigure bunastarea animalelor, potrivit Reuters.

Algoritmul ar putea alerta fermierii in legatura cu emotiile negative la porci, a spus Elodie Mandel-Briefer, un biolog comportamental la Universitatea din Copenhaga.

Oamenii de stiinta, de la universitati din Danemarca, Germania, Elvetia, Franta, Norvegia si Republica Ceha, au folosit mii de sunete scoase de porci in diferite scenarii, inclusiv joaca, izolare si competitie pentru mancare, pentru a descoperi ca mormaiturile, strigatele si tipetele dezvaluie emotii pozitive sau negative.

Algoritmul a demonstrat ca porcii tinuti in ferme in aer liber sau ecologice, cu posibilitatea de a hoinari si de a sapa in murdarie, au produs mai putine semnale de stres decat porcii crescuti in mod conventional. Cercetatorii cred ca aceasta metoda, odata dezvoltata pe deplin, ar putea fi folosita si pentru a eticheta fermele, ajutand consumatorii sa faca alegeri informate.

„Odata ce instrumentul functioneaza, fermierii pot avea o aplicatie pe telefon care poate traduce ceea ce spun porcii lor in termeni de emotii”, a spus Mandel-Briefer.

Mormaiturile scurte indica de obicei emotii pozitive, in timp ce mormaiturile lungi semnaleaza adesea disconfort, cum ar fi atunci cand porcii se imping unul pe altul in jgheab. Sunetele de inalta frecventa inseamna de obicei ca porcii sunt stresati, de exemplu, atunci cand sufera, se lupta sau sunt separati unul de celalalt.

„Inteligenta artificiala ne ajuta cu adevarat sa procesam cantitatea uriasa de sunete pe care le obtinem, dar si sa le clasificam automat”, a spus Mandel-Briefer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: