Dezvaluiri uluitoare: Rusia le-a furnizat rebelilor houthi din Yemen date obtinute prin satelit pentru a lovi navele occidentale din Marea Rosie, la inceputul acestui an

externe

rebeli houthi, date, Rusia, atac, nave occidentale, Marea Rosie

Rusia a furnizat date de tintire pentru atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor occidentale din Marea Rosie la inceputul acestui an, potrivit unui articol din The Wall Street Journal.

O sursa anonima citata in articol afirma ca datele au fost transmise prin intermediul unor membri ai Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran incorporati in fortele houthi in Yemen.

Datele rusesti obtinute prin satelit au fost furnizate pentru a ajuta gruparea sustinuta de Iran sa isi extinda loviturile, care au inceput in luna noiembrie a anului trecut, intr-o campanie despre care afirma ca este in sprijinul palestinienilor din Gaza, pe fondul razboiului in curs din aceasta regiune.

Marea Rosie a devenit un camp de lupta pentru transportatori de cand teroristii houthi si-au inceput campania vizand navele care calatoresc pe aceasta cale navigabila, prin care treceau anual marfuri in valoare de 1 trilion de dolari.

Houthi au tintit cu rachete si drone peste 80 de nave comerciale de la inceputul razboiului din Gaza, in octombrie 2023, declansat de atacul Hamas asupra Israelului.
Ca raspuns la atacurile houthi, o coalitie condusa de SUA a efectuat raiduri aeriene in Yemen, iar Israelul a atacat portul Hodeida.

Acesta din urma reprezinta o locatie-cheie pentru livrarea de ajutoare si bunuri comerciale, care sunt esentiale, deoarece tara depinde de importuri. Citand analisti, articolul WSJ afirma ca Rusia starneste instabilitate in Orientul Mijlociu pentru a „crea probleme” Statelor Unite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: