IPS Teodosie: „Constituie un pacat grav sa-i vorbesti de rau pe preoti si ierarhi. Numai Dumnezeu poate sa-i judece”. Judecatorii decid azi daca il condamna pentru trafic de influenta

news

matanii, sala, energii negative, IPS Teodosie

Intr-o emisiune la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a vorbit „despre importanta respectului fata de preoti si ierarhi”, subliniind ca „a-i vorbi de rau constituie un pacat grav”. Curtea de Apel Constanta trebuie sa dea azi sentinta in dosarul in care Teodosie a fost trimis in judecata.

IPS Teodosie a explicat ca acestia sunt „alesii lui Dumnezeu” si ca, desi pot avea slabiciuni sau defecte omenesti, aceasta cinste nu si-au dobandit-o singuri, ci prin chemarea divina. El a subliniat ca, atunci cand cineva ii vorbeste de rau pe preoti sau pe ierarhi, pacatul este considerabil mai mare decat in cazul unei persoane obisnuite, deoarece sunt considerati slujitori ai lui Dumnezeu.

Arhiepiscopul a facut referire la o invatatura a Sfantului Ioan Gura de Aur, care spunea: „de vei vedea pe preot ca este intr-o patima, acopera-l cu haina ta.” Prin aceasta, se sugereaza ca enoriasii ar trebui sa evite judecata si barfa, manifestand mai degraba buna-cuviinta si respect, decat sa expuna slabiciunile preotilor.

IPS Teodosie a accentuat ca preotii si ierarhii sunt, judecati mai aspru de catre Dumnezeu decat credinciosii obisnuiti, dar ca aceasta judecata apartine doar lui Dumnezeu, nu oamenilor.

El a indemnat credinciosii sa fie atenti la atitudinea lor si sa se fereasca de orice comentariu care ar putea denigra imaginea slujitorilor bisericii, subliniind ca numai Dumnezeu are autoritatea de a-i judeca pe preoti.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis in luna mai in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. Azi, judecatorii de la Curtea de Apel Constanta ar trebui sa se pronunte in acest dosar.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, ca, in luna iulie a anului 2023, arhiepiscopul Teodosie Petrescu i-ar fi promis unui om de afaceri (martor in cauza) suma de 160.000 lei, reprezentand 20% din suma de 800.000 lei pe care acesta din urma ar fi trebuit sa o obtina pentru Arhiepiscopia Tomisului, in urma folosirii influentei pe care ar fi afirmat ca ar fi avut-o asupra functionarilor cu drept de decizie in aceasta privinta din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat sa fie utilizata pentru finantarea unor lucrari de constructie ori reabilitare a unitatilor de cult aflate in subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

”In context (…), inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea in care urma sa intre in posesia banilor promisi (160.000 lei), respectiv prin incheierea de catre Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanta fictiv”, arata anchetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: