Productia industriala franceza a cazut la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani – Bloomberg

externe

otel

In octombrie 2024, industria franceza a scazut la minimul ultimilor patru ani, relateaza Bloomberg, care citeaza datele agentiei de statistica Insee.

„Economia franceza rezista mai bine decat unele tari europene. Dar impulsul este sustinut aproape exclusiv de exporturi si cheltuieli guvernamentale, in timp ce investitiile si cheltuielile de consum au stagnat in cel mai bun caz”, se arata in articol.

Increderea in productia industriala franceza a scazut din cauza unei deteriorari semnificative a perspectivelor de productie si a comenzilor. Indicele de incredere industriala a scazut de la 99 la 92.

Nivelul general al increderii intreprinderilor a scazut de la 98 la 97 de puncte, deoarece cresterea in sectorul serviciilor nu a reusit sa compenseze starea de spirit sumbra record din sectorul manufacturier. Acesta este modul in care reactioneaza mediul de afaceri la planurile guvernului de a creste semnificativ impozitele si de a reduce cheltuielile pentru a face fata unui deficit bugetar in crestere, spun expertii.

Daca scaderea increderii duce la o scadere a activitatii reale, aceasta ar putea agrava dificultatile fiscale cauzate de veniturile fiscale scazute din cauza reducerii investitiilor intreprinderilor si a stagnarii cheltuielilor de consum, a adaugat agentia.

Franta a devenit unul dintre liderii tarilor din Uniunea Europeana care s-au confruntat cu fenomenul dezindustrializarii. Potrivit Eurostat, din iulie 2023 pana in iulie 2024, productia industriala a scazut in Ungaria (minus 6,4%), Germania (5,5%), Italia (3,3%) si Franta (2,3%).

De altfel, PIB-ul Germaniei va scadea cu 0,1% in trimestrul al treilea din 2024. In urma cu o luna, analistii prognozau stagnarea in perioada iulie-septembrie. Expertii au ajuns la concluzia ca slabiciunea economiei germane se datoreaza incetarii furnizarii de resurse energetice din Rusia. De asemenea, a fost afectata de o scadere a cererii de exporturi din China, de problemele din industria auto si de lipsa de personal calificat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: