Nord-coreenii au ajuns la granita cu Ucraina, confirma serviciile de informatii olandeze. Coreea de Sud va trimite si ea militari si arme in Ucraina

externe

Serviciile de informatii ale Tarilor de Jos confirma ca Rusia a desfasurat cel putin 1.500 de soldati din Coreea de Nord pentru a lupta de partea armatei ruse impotriva Ucrainei, a anuntat vineri ministrul olandez al apararii Ruben Brekelmans, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Serviciul militar de informatii al Ucrainei (GUR) a anuntat joi ca primele trupe din unitati ale armatei nord-coreene trimise in Rusia sunt deja desfasurate in provincia rusa Kursk, unde armata ucraineana a ocupat un teritoriu in urma unei ofensive surpriza lansate in august.

Dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si autoritatile sud-coreene au dat declaratii repetate despre desfasurarea unor soldati nord-coreeni in Rusia, SUA si NATO au confirmat la randul lor miercuri informatia.

Washingtonul a subliniat insa ca deocamdata nu este clara misiunea acestor trupe, daca vor fi implicate de partea armatei ruse in razboiul cu Ucraina si daca o asemenea angajare in lupta va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusa Kursk.

Serviciul National de Informatii (NIS) sud-coreean a estimat anterior la circa 3.000 numarul soldatilor nord-coreeni trimisi in Rusia, adaugand ca acestia urmeaza activitati de instructie pentru a fi introdusi in lupta si au primit armament, uniforme si acte de identitate rusesti.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului, a anuntat joi ca va analiza „cu mai multa flexibilitate” ca inainte posibilitatea de a furniza la randul ei arme Ucrainei in urma informatiilor privind desfasurarea de trupe nord-coreene in sprijinul Rusiei.

Citeste si: Coreea de Sud vrea sa trimita militari in Ucraina pentru a monitoriza trupele nord-coreene. Cati soldati ai Phenianului vor ajunge in Ucraina

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: