Serbia vrea sa adere la BRICS, dar nu vrea sa renunte la parcursul european: „In BRICS ne simtim ca intre prieteni”

externe

vulin

Vicepremierul sarb Aleksandar Vulin a declarat, joi, la Kazan, unde are loc summitul BRICS, ca tara sa doreste sa fie primita in acest grup de state, transmite EFE, preluata de Agerpres.

„Serbia spera ca va fi un loc pentru ea in grupul BRICS, deoarece este vorba de o organizatie care ofera libertate fara a cere schimbari de sistem sau aderarea la sanctiuni”, a spus Aleksandar Vulin in marja summit-ului, citat de agentia de presa sarba Beta.

„In BRICS ne simtim ca intre prieteni. Pentru prima data avem libertatea de a alege. Asta este foarte important pentru Serbia”, a spus fostul sef al serviciilor de informatii sarbe, considerat pro-rus si sanctionat de SUA.

Vicepremierul Aleksandar Vulin a explicat ca, pe de alta parte, Occidentul pune presiune asupra Serbiei din cauza relatiilor sale „prietenoase si fratesti” cu Rusia si adreseaza alte cereri.

Vulin a adaugat ca „el, personal, nu vede viitorul Serbiei in Uniunea Europeana”, desi a recunoscut ca tara sa „a investit foarte mult pe calea europeana” si ca „ar fi iresponsabil sa se opreasca acum toata activitatea orientata spre UE”.

Potrivit agentiei de presa Tanjug, Serbia, care este candidata la aderarea la UE, nu va introduce sanctiuni impotriva Rusiei, „in pofida presiunilor din partea Occidentului”.

Serbia nu s-a alaturat tarilor care au impus sanctiuni Rusiei, desi a condamnat invazia rusa in Ucraina.

La summitul BRICS de la Kazan, din partea Serbiei au mai participat trei ministri: ai Apararii, Economiei, Inovatiilor si Dezvoltarii Tehnologice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: