Vaticanul reduce salariile cardinalilor cu functii inalte din Roma

externe

Vaticanul reduce pachetele salariale deja in scadere ale cardinalilor care conduc birourile de varf ale Bisericii Catolice din Roma cu aproximativ 10% sau 500 de euro pe luna, in timp ce Papa urmareste un „deficit zero” si o economisire mai mare, potrivit Reuters.

Cardinalii nu vor mai primi doua indemnizatii lunare care sunt adesea folosite pentru a acoperi costul angajarii secretarilor personali, se arata intr-o nota scrisa de Maximino Caballero Ledo, un laic spaniol care conduce Ministerul de Finante al Vaticanului.

Biroul de presa al Vaticanului nu a raspuns unei solicitari de comentarii, dar un inalt oficial al Vaticanului a transmis scrisoarea catre Reuters.

Caballero a spus in scrisoarea din 18 octombrie, ca actioneaza la cererea Papei Francisc si ca reducerile vor intra in vigoare la 1 noiembrie.

Ele afecteaza doar cardinalii care servesc ca sefi ai diferitelor departamente ale Vaticanului din Roma: aproximativ 20 din cei peste 230 de „printi ai Bisericii” din lume.

Cardinalii din Roma primesc o indemnizatie lunara estimata a fi in jur de 4.000 pana la 5.000 de euro, potrivit presei italiene.

Francis a facut o prioritate din reducerea cheltuielilor Vaticanului.

El a scris luna trecuta o scrisoare neobisnuita tuturor cardinalilor, cerandu-le sa urmareasca un „deficit zero” pentru a ajuta la imbunatatirea situatiei economice a Vaticanului si a promova „un spirit de esentialitate, evitand ceea ce este de prisos si selectand bine prioritatile”.

Francisc a redus deja cu 10% salariile cardinalilor din Roma in martie 2021, in timp ce Vaticanul a suferit din cauza turismului redus din timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, in 2023 a inceput sa elimine chiriile subventionate pentru cardinali si alti oficiali de varf ai Vaticanului.

Sediul Bisericii cuprinde doua entitati, entitatea suverana recunoscuta international a Sfantului Scaun si Vaticanul, un oras-stat de 108 acri inconjurat de Roma. Ele mentin bugete separate, iar veniturile din Vatican, inclusiv din popularele Muzee ale Vaticanului, au fost adesea folosite pentru a acoperi deficitele bugetare ale Sfantului Scaun.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: