Patronatul din Romania raspunde guvernului Ciolacu la plafonarea adaosului comercial: “Un comportament interventionist fara precedent al statului in mecanismele de economie libera”

news

Confederatia Patronala “Concordia” se opune ferm proiectului de Ordonanta de Urgenta privind plafonarea adaosurilor comerciale la produsele agroalimentare, considerand ca acestea sunt contrare principiilor unei economii de piata functionale si ca atare periculoase, se arata intr-un comunicat transmis mass-media.

„In general, ma abtin sa comentez proiecte aparute pe surse, dar acesta este extrem de grav si reprezinta o imixtiune directa, profunda si neconstitutionala a Guvernului in politicile comerciale ale agentilor economici si in relatia contractuala dintre parti, precum si o interventie abrupta in mecanismele economice de formare a preturilor produselor comercializate pe piata.

Ar fi un comportament interventionist aproape fara precedent al statului roman in mecanismele de economie libera, care nu face altceva decat sa scoata Romania de pe harta economiilor de piata functionale si transmite un semnal negativ si foarte periculos.

Astfel de masuri nu sunt doar in detrimentul dinamicii pietei, ci si contraproductive pentru securitatea alimentara si stabilitatea economica pe termen lung.

Solicitam Guvernului Romaniei sa nu ia nici macar in considerare un astfel de proiect de lege si sper ca ceea ce am vazut pe surse este doar o regretabila eroare fiindca asa ceva ar periclita inclusiv aderarea noastra la OCDE, un proiect pe care liderii acestei coalitii si l-au asumat”, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia, citat in comunicat.

Potrivit Confederatiei, proiectul reprezinta o interventie directa si repetata a statului in stabilirea marjelor comerciale, ceea ce este o incalcare flagranta a principiilor pietei libere.

„Fortarea comerciantilor si distribuitorilor sa opereze cu adaosuri comerciale plafonate la 10%, respectiv 20%, ignora complet realitatile economice cu care se confrunta intreprinderile.

Costurile de operare, fluctuante si influentate de factori externi precum energia, logistica sau forta de munca, nu pot fi reglate artificial de o astfel de masura. In loc sa protejeze consumatorii, acest plafon va descuraja operatorii economici si va afecta puternic oferta de produse”, se scrie in comunicat.

Patronatul sustine, de asemenea, ca masura interzicerii reducerilor comerciale pe baza volumelor tranzactionate si a termenelor de plata pentru anumite produse submineaza mecanismele naturale de negociere si optimizarea costurilor in comert.

„Aceste practici sunt esentiale pentru stimularea vanzarilor si pentru eficientizarea lantului de aprovizionare. Restrictionarea lor va duce, inevitabil, la un blocaj in relatiile comerciale si la cresterea costurilor pentru toti actorii implicati”, arata sursa citata.

In plus, reglementarile de acest gen risca sa distorsioneze piata. „Impunerea unui adaos comercial plafonat perturba echilibrul competitiv pe piata produselor ce fac obiectul reglementarii.

Experientele similare din alte tari au demonstrat ca astfel de masuri conduc la disfunctionalitati majore si cresteri de preturi la alte produse, afectand, in final, tocmai consumatorii pe care statul pretinde ca ii protejeaza”, sustine Concordia.

In opinia confederatiei, plafonarea adaosului comercial risca sa sufoce concurenta pe intreg lantul alimentar, ceea ce va duce la o piata omogenizata, in care inovatia, diversitatea produselor si eficienta sunt diminuate, lucru care va genera o scadere a optiunilor, cat si a calitatii produselor oferite pe rafturile magazinelor, in dezavantajul clar al consumatorilor.

„Intr-o economie in care prognoza de crestere este tot mai rezervata, aceasta ordonanta va actiona ca un factor inhibitor suplimentar pentru dezvoltarea companiilor romanesti.

Retail-ul romanesc opereaza cu marje de profit reduse pentru produsele alimentare. Un plafon pentru adaosurile comerciale ar afecta serios stabilitatea financiara a acestui sector, cu impact direct asupra planurilor de investitii in dezvoltarea si extinderea retelelor comerciale si de creare a noi locuri de munca. Comerciantii mai mici vor fi impinsi spre insolventa”, se mai arata in punctul de vedere prezentat.

Confederatia Patronala Concordia sustine ca Romania trebuie sa urmeze un model de dezvoltare economica bazat pe predictibilitate si respectarea regulilor pietei libere, iar masuri precum cele propuse in acest proiect de ordonanta contravin atat principiilor fundamentale ale economiei de piata, cat si angajamentelor Romaniei in vederea aderarii la OCDE.

Masura care a esuat deja in Ungaria

„Nu putem spera sa ne aliniem cu economiile performante ale lumii, daca adoptam masuri care au esuat deja in alte state, precum Ungaria, care a plafonat preturile la alimente in 2022, decizie respinsa recent de Curtea Europeana de Justitie, si a generat efecte negative severe pe piata”, se mentioneaza in comunicat.

Florin Barbu (ministrul Agriculturii): toate preturile produselor procesate in Romania vor fi plafonate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ar urme sa se intalneasca, pe parcursul saptamanii viitoare, cu reprezentantii procesatorilor din sectorul de industrie alimentara pentru a definitiva proiectul de act normativ ce vizeaza instituirea unei masuri de combatere a cresterii excesive a preturilor la produsele agricole si alimentare, precum si la ingrasaminte, furaje si pesticide.

Barbu a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanta in acest sens urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior aprobat in Guvern.

Masura a starnit reactii contradictorii, fiind contestata de Federatia Romalimenta si de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) si sustinuta de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – BIO Romania.

(Foto: gov.ro)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: