Alegeri parlamentare in Georgia. Peste 3,5 milioane de georgieni, asteptati astazi la “un vot istoric”

externe

In Georgia, sectiile de votare sunt deschise. Peste trei milioane si jumatate de georgieni sunt asteptati la urne pentru a-i alege pe viitorii 150 de deputati din Parlament. Votul se incheie la ora locala 20:00 si primele rezultate sunt asteptate in aceasta seara. Asta pentru ca, in premiera, in Georgia va fi folosit un sistem electronic de numarare a buletinelor, potrivit Agerpres si Euronews.

Scrutinul are o miza importanta, georgienii aleg intre Est si Vest. Partidul „Visul Georgian”, considerat apropiat de Rusia, ar putea pierde puterea in fata opozitiei pro-europene.

Georgia organizeaza alegerile parlamentare intr-un context important pentru viitorul european al tarii, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul din cauza apropierii actualului guvern de la Tbilisi de Kremlin.

Unii analisti considera ca aceste alegeri sunt cel mai important vot de cand georgienii si-au sustinut independenta fata de Uniunea Sovietica, in 1991. „Am votat pentru o noua Georgie”, a spus presedintele pro-occidental Salome Zurabisvili.

Votul georgienilor va decide astfel daca tara continua pe drumul integrarii europene sau intra din nou sub influenta Moscovei.

„Tara noastra are nevoie de un viitor european clar. Este o chestiune de razboi si pace, iar societatea trebuie sa aleaga pacea”, a declarat premierul georgian Irakli Kobajidze, cu o zi inaintea votului.

Intr-un interviu pentru Euronews, prim-ministrul georgian, Irakli Kobajidze, a transmis ca Rusia nu poate influenta alegerile. Desi acuzat ca este apropiat Kremlinului, partidul „Visul Georgian” se declara pro-european.

Irakli Kobajidze, premierul Georgiei: “A face parte din familia europeana este un exemplu de alegere istorica pentru Georgia si pentru georgieni. Stiti ca suntem o natiune crestina, iar Europa a fost intotdeauna asociata cu crestinismul. Europa apara, protejeaza crestinismul, in viziunea Georgiei. De aceea, Europa a fost intotdeauna o alegere naturala pentru Georgia si pentru georgieni.”

De la inceputul razboiului din Ucraina, partidul de guvernamant „Visul Georgian” a adoptat politici si legi pe care opozitia si institutiile occidentale le-au vazut ca fiind aliniate cu legislatia represiva din Rusia. Visul Georgian a recurs la frica de razboi a populatiei pentru a-si imbunatati sansele de victorie.

„Nu razboiului, alege pacea” este motto-ul partidului de guvernamant. In unele afise electorale apar doua fotografii, una cu imagini ale distrugerilor din Ucraina, iar alta cu o imagine idilica a tarii caucaziene.

Formatiunea „Visul Georgian”, aflata la putere de 12 ani, este considerata una apropiata Kremlinului si este condusa din umbra de Bidzina Ivanishvili, un om de afaceri cu activitate in industria metalurgica din Rusia.

Peste 3,5 milioane de georgieni sunt chemati la urne pentru a alege 150 de deputati intr-un moment in care, potrivit Bruxellesului, „relatiile dintre Georgia si Uniunea Europeana sunt la un minim istoric”.

Multe dintre sondajele de opinie dau drept sigura victoria partidului „Visul Georgian”. Unele spun chiar ca acesta ar putea obtine in jur de 60% din voturi, ceea ce i-ar garanta posibilitatea de a guverna singur.

Pe de alta parte, sunt si sondaje care estimeaza ca partidul de guvernamant va obtine doar o treime din voturi, ceea ce ar deschide calea opozitiei, al carei lider din umbra, fostul presedinte Mihail Saakasvili, se afla in inchisoare.

Opozitia vede scrutinul ca pe un fel de referendum in care se va decide intre revenirea Georgiei pe calea pro-occidentala si transformarea tarii intr-un satelit rusesc, potrivit Agerpres.

(Foto: X/barrykenny)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: