Coreea de Nord: „Trimiterea de trupe in sprijinul Rusiei este in conformitate cu reglementarile dreptului international”

externe

Kim Jong Un

Ministerul de Externe al Coreei de Nord anunta ca orice decizie de a-si trimite trupele pentru a sprijini Rusia in razboiul din Ucraina ar fi conforma cu dreptul international, insa nu a confirmat daca o astfel de operatiune are loc.

Intr-o declaratie difizata de agentia de presa de stat KCNA, ministrul adjunct de Externe, Kim Jong Gyu a remarcat ca, daca Coreea de Nord ar fi intreprins astfel de actiuni, acestea s-ar fi aliniat normelor internationale, in ciuda incercarilor altora de a le prezenta ca fiind ilegale.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a abtinut de la a nega informatiile, care au circulat pe surse din Ucraina, Coreea de Sud, Statele Unite si alte natiuni. Kievul subliniaza ca orice implicare a Coreei de Nord in razboiul din Rusia ar putea constitui o crima de agresiune in temeiul dreptului international.

Kim Jong Gyu a precizat ca Ministerul de Externe nu supravegheaza chestiunile militare, lasand astfel de probleme in seama Ministerului Apararii si, prin urmare, abtinandu-se de la comentarii specifice privind desfasurarea. „Daca exista un astfel de lucru despre care vorbeste presa mondiala, cred ca va fi un act in conformitate cu reglementarile dreptului international”, a adaugat el, citat de Kyiv Independent.

Coreea de Nord si Rusia si-au consolidat legaturile de la inceputul razboiului, semnand inclusiv un nou pact de aparare reciproca. Ucraina si guvernele occidentale au acuzat anterior Coreea de Nord ca furnizeaza arme Rusiei – acuzatii negate atat de Phenian, cat si de Moscova.

Presedintele Zelenski, facand referire la rapoartele serviciilor de informatii, a declarat ca Rusia intentioneaza sa desfasoare trupe nord-coreene pe campul de lupta in zilele urmatoare.

Citeste si: Soldatii rusi isi exprima nemultumirea fata de soldatii nord-coreeni trimisi sa lupte alaturi de ei in Ucraina: „Ce naiba sa facem cu ei?” – VIDEO

Serviciile de informatii militare ucrainene au anuntat ca aproximativ 12.000 de soldati nord-coreeni, inclusiv 500 de ofiteri si trei generali, se afla deja in Rusia si sunt antrenati in cinci baze militare.

Statele Unite au indicat, de asemenea, ca au vazut dovezi ale prezentei trupelor nord-coreene in Rusia, in timp ce oficialii sud-coreeni estimeaza ca aproximativ 3.000 de soldati au fost deja trimisi si ca se asteapta mai multi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: