BOR regreta ca Ucraina ”a amanat nejustificat” o decizie privind infiintarea unei structuri religioase romanesti

news

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane ”a luat act cu regret de faptul ca autoritatile ucrainene au amanat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoasterea juridica a Asociatiei religioase Biserica Ortodoxa Romana din Ucraina”, potrivit unui comunicat transmis sambata de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Conducerea BOR arata ca asociatia pe care a vrea sa o infiinteze in Ucraina ”indeplineste toate conditiile solicitate de legislatia ucraineana in vigoare” si anunta continuarea demersurilor catre autoritatile publice centrale din Romania si Ucraina pentru solutionarea ”acestei solicitari legitime”.

In 1 martie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a decis sa sustina infiintarea Bisericii Ortodoxe Romane din Ucraina care sa fie subordonata Patriarhiei Romane.

Decizia este una cu implicatii politice, dat fiind ca in acest moment o parte din bisericile romanesti din Ucraina sunt organizate intr-o structura subordonata Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, in timp ce altele sunt mai degraba apropiate de Biserica Ortodoxa Rusa.

Recenta decizie a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de a sustine crearea unei structuri religioase romanesti in Ucraina este una extrem de importanta, cu numeroase implicatii religioase, dar si politice.

Daca pana acum, numerosi preoti si ierarhi romani din nordul Bucovinei (Ucraina) s-au plans si cereau ajutor contra prigoanei religioase a nationalistilor ucraineni, acum acestia vor avea posibilitatea sa treaca la BOR, biserica de care au fost dezlipiti in 1944.

In Ucraina, conform datelor ultimului recensamant din anul 2001, traiesc circa 150 de mii de etnici romani, care isi asuma explicit aceasta identitate si care locuiesc in regiunile Cernauti si Transcarpatia din vestul Ucrainei.

Totodata, in regiunea Odesa din Ucraina traieste o populatie romaneasca de circa 120 de mii de persoane care intr-o proportie destul de mare se considera a fi etnici moldoveni, dar pe care Bucurestiul ii considera etnici romani.

(Foto: arhiepiscopiabzvn.ro – Ziarul Lumina/Sfantul Sinod)

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: