Oamenii de Neanderthal stateau mai drept decat noi, aveau o capacitate pulmonara crescuta si o rezistenta fizica exceptionala

news

O echipa internationala de antropologi a reusit sa reconstruiasca recent in 3D cutia toracica a scheletului de Neanderthal, cel mai complet descoperit vreodata pana in prezent (al unui barbat care probabil a murit acum 60.000 de ani), scrie sciencepost.fr

Astfel, cercetatorii au fost interesati si de modul in care respirau verii nostri indepartati. Se pare ca acesta din urma avea capacitati pulmonare mai mari decat Homo Sapiens, facand astfel posibila „hranirea” muschilor lor masivi. Detaliile studiului au fost pubicate in „Nature Communications”.

„Forma toracelui este esentiala pentru intelegerea comportamentului oamenilor de Neanderthal in mediul lor, deoarece ne informeaza despre respiratia si echilibrul lor”, a explicat Asier Gomez-Olivencia, de la Universitatea din Tara Bascilor si autorul principal al studiului.

Neanderthalienii sunt strans inruditi cu noi si au adaptari culturale complexe foarte asemanatoare cu oamenii moderni, dar forma lor fizica este diferita de noi in moduri importante. Intelegerea adaptarilor lor ne permite sa intelegem mai bine propria noastra cale evolutiva”, spune cercetatorul.

Folosind scanari CT, antropologii au reusit sa recreeze practic in 3D toracele acestui om de Neanderthal, care a murit in urma cu 60.000 de ani.

Forma cutiei toracice pare sa ofere o diafragma mai mare decat cea a lui Homo Sapiens, permitand stocarea maxima a aerului. De asemenea, se pare ca oamenii de Neanderthal se bazau mai mult pe diafragma pentru a respira (Homo Sapiens se bazau pe diafragma si pe o expansiune a cutiei toracice).

De asemenea, s-ar parea – asa cum demonstreaza dispunerea coastelor care se leaga de coloana vertebrala spre interior – ca oamenii de Neanderthal stateau mai drept decat noi.

La nivel pulmonar, aceasta noua descoperire are sens. Neanderthalienii erau de fapt mult mai masivi decat oamenii moderni in ceea ce priveste muschii. Prin urmare, un volum pulmonar mai mare era esential pentru a furniza oxigen acestor muschi.

Aceste descoperiri ne imbogatesc intelegerea evolutiei umane, evidentiind particularitatile fizice si adaptative ale neandertalienilor in comparatie cu oamenii moderni.

Ele dezvaluie, de asemenea, o postura mai dreapta si o utilizare predominanta a diafragmei, oferind o noua perspectiva asupra stilului lor de viata si a adaptarilor la mediu.

Intelegerea acestor diferente fiziologice ne permite sa apreciem mai bine caile evolutive distincte care ne-au modelat stramosii si abilitatile unice ale acestora.

De asemenea, acest studiu evidentiaza adaptarea remarcabila a oamenilor de Neanderthal la mediul lor. Capacitatile lor pulmonare crescute, combinate cu respiratia centrata in primul rand pe diafragma, sugereaza capacitatea de a supravietui in conditii climatice dure si de a efectua un efort fizic intens.

O astfel de fiziologie le-ar fi permis acestor hominide sa se adapteze mai bine la mediile reci ale erei glaciare, prin optimizarea oxigenarii corpului lor, in special in timpul activitatilor de vanatoare sau de supravietuire. Aceasta trasatura distinctiva ar putea explica si anduranta lor si rezistenta fizica exceptionala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: