Vesti proaste pentru Hezbollah: dupa loviturile aeriene israeliene de sambata, Iranul nu va mai putea produce rachete balistice

externe

atac aerian, Israel, rachete balistice, Iran

Loviturile aeriene intreprinse de aviatia israeliana in zorii zilei de sambata impotriva Iranului au dezactivat o componenta critica a programului iranian de rachete balistice, a relatat portalul Axios, citand surse din administratia democrata.

Acestea afirma ca distrugerea echipamentelor de productie a provocat daune serioase capacitatii Iranului de a-si reface arsenalul de rachete si ar putea forta Iranul sa renunte la alte atacuri masive cu rachete impotriva Israelului. Lovitura a vizat instalatii utilizate pentru producerea de combustibil solid pentru rachete balistice cu raza lunga de actiune, care constituie cea mai mare parte a arsenalului de rachete al Iranului. Sursa portalului in administratia SUA a confirmat ca atacul a subminat capacitatile de productie de rachete ale Iranului.

Iranul nu poate produce singur echipamente precum cele distruse si le cumpara din China, a adaugat Axios. Potrivit surselor sale, recuperarea ar putea dura cel putin un an. Desi Iranul are inca un stoc mare de rachete balistice, spun sursele guvernamentale israeliene ale portalului, faptul ca Teheranul nu poate produce noi rachete balistice ii va limita, de asemenea, capacitatea de a directiona rachete catre organizatia siita Hezbollah din Liban si miscarea rebela Houthi din Yemen. Ansar Allah.

Potrivit surselor Axios, lovitura a avariat patru baterii de sisteme de rachete antiaeriene S-300 care protejau Teheranul si instalatiile nucleare si energetice ale Iranului. In plus, continua portalul, loviturile asupra teritoriului iranian au fost efectuate din spatiul aerian al Siriei si Irakului, unele dintre ele in apropiere de granita Irakului cu Iranul. Fortele aeriene israeliene au atacat o uzina de fabricare a dronelor si au efectuat o lovitura „simbolica” impotriva unei instalatii din orasul Parchin, care a fost utilizata in trecut pentru cercetarea si dezvoltarea de arme nucleare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: