Partidul de guvernamant din Georgia castiga alegerile, arata rezultatele numararii a 99% din voturi

externe

Partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, a primit sambata peste 54% din voturi la alegerile parlamentare, la peste 99% din circumscriptii numarate, a comunicat duminica, comisia electorala, conform Reuters.

Rezultatele sunt o lovitura pentru georgienii pro-occidentali, care au prezentat alegerile ca o alegere intre un partid de guvernamant care a adancit legaturile cu Rusia si o opozitie care spera sa accelereze integrarea in Uniunea Europeana.

Mai multe organizatii locale si internationale de monitorizare, inclusiv Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), sunt asteptate sa comenteze rezultatele duminica.

Partidele de opozitie au declarat sambata ca nu recunosc rezultatele, un lider al opozitiei numind rezultatele „o lovitura de stat constitutionala”.

Dar fondatorul Visului Georgian miliardarul Bidzina Ivanishvili (acum presedinte de onoare al partidului), care a militat pentru a tine Georgia in afara razboiului din Ucraina, si-a revendicat succesul sambata seara, partidul sau realizand cea mai puternica performanta din 2012, pe fondul unor marje uriase de pana la 90% in unele zone rurale.

„Este un caz rar in lume ca acelasi partid sa obtina un asemenea succes intr-o situatie atat de dificila – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili sustinatorilor care il aclamau.

Visul Georgian al lui Ivanishvili spune ca si el doreste ca Georgia sa adere la Uniunea Europeana, desi Bruxellesul afirma ca cererea de aderare a tarii este inghetata din cauza tendintelor autoritare ale Visului Georgian.

O organizatie locala de monitorizare a cerut anularea rezultatelor, pe baza rapoartelor privind intimidarea alegatorilor si cumpararea de voturi, dar nu a furnizat imediat dovezi de falsificare pe scara larga.

Rusia a transmis in repetate randuri ca vrea ca Visul georgian sa castige alegerile.

Saptamana trecuta, si Moldova a votat, cu un rezultat strans, pentru aprobarea aderarii sale la Uniunea Europeana intr-un vot despre care oficialii moldoveni au spus ca a fost afectat de ingerinta Rusiei.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: