Alegeri din Japonia: Sondajele arata ca partidul aflat la guvernare de zeci de ani risca sa nu obtina majoritatea pentru a forma noul guvern

externe

Shigeru Ishiba, alegeri anticipate, Japonia

Alegatorii din Japonia s-au indreptat duminica la urne pentru alegerile parlamentare, relateaza DW.

Sondajele dinaintea votului au aratat ca Partidul Liberal Democrat (PLD), conservator, aflat la guvernare, care a dominat politica japoneza de decenii, ar putea sa nu atinga majoritatea necesara pentru a guverna.

„Vrem sa incepem din nou ca un partid corect, drept si sincer si sa va cerem votul”, le-a spus premierul Shigeru Ishiba sustinatorilor la un miting de sambata.

Al doilea partid ca marime este Partidul Constitutional Democrat, condus de popularul fost prim-ministru Toshihiko Noda.

„Politica PLD-ului se refera la implementarea rapida a politicilor pentru cei care le ofera o multime de bani”, le-a spus Noda sustinatorilor sambata. „In schimb, cei aflati in pozitii vulnerabile, care nu pot oferi numerar, au fost ignorati”, a mai spus el..

Ishiba a convocat alegeri anticipate, dupa ce a fost selectat ca lider al PLD in septembrie.

Fostul premier Fumio Kishida a demisionat in august, dupa ce guvernul sau a fost zguduit de o serie de scandaluri.

La sfarsitul anului 2023, s-a aflatt ca zeci de politicieni LDP au acumulat de ani de zile fonduri secrete in valoare de 600 de milioane de yeni (4,1 milioane de dolari).

Kishida a demis patru membri ai cabinetului sau si au fost efectuate o serie de arestari de consilieri parlamentari si contabili, pe masura ce scandalul avansa.

Cu toate acestea, alegatorii din a patra cea mai mare economie a lumii au continuat sa fie consternati de consecintele scandalului fondurilor delapidate si au fost deranjati de cresterea preturilor in tara.

Unele sondaje au sugerat ca PLD si partenerul sau de coalitie Komeito ar putea avea dificultati pentru a obtine cele 233 de locuri in Camera inferioara necesare pentru o majoritate.

Avand in vedere ca Ishiba a stabilit acest prag ca obiectiv principal, ratarea acestuia i-ar submina pozitia in PLD si ar putea forta partidul de guvernamant sa gaseasca alti parteneri de coalitie sau sa conduca un guvern minoritar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: