Mediator-cheie, Egiptul, propune o incetare a focului de 2 zile in Gaza si eliberarea a 4 ostatici

news

Abdel Fattah el-Sissi

Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a prezentat duminica o propunere pentru un armistitiu de doua zile in Fasia Gaza pentru eliberarea a patru ostatici detinuti pe teritoriul palestinian, pe care o prezinta ca un prim pas catre o „incetare completa a focului”, potrivit AP.

Presedintele al-Sissi, a carui tara este unul dintre mediatorii-cheie in razboiul dintre Hamas si Israel in Fasia Gaza, a propus „o incetare a focului de doua zile, in care patru ostatici vor fi schimbati cu prizonieri” detinuti de Israel, inainte de a incepe negocieri „in termen de zece zile”, in vederea unei „incetarii complete a focului si a intrarii ajutorului umanitar”, a declarat seful statului egiptean la Cairo.

Este prima data cand presedintele Egiptului propune public un astfel de plan. Nu a existat nicio incetare a focului de la pauza de o saptamana, din noiembrie 2023, in primele saptamani de razboi, in care 105 ostatici au fost eliberati in schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.

Seful Mossad-ului israelian se afla duminica la Doha pentru discutii cu prim-ministrul Qatarului si seful CIA, in cea mai recenta incercare de a pune capat luptei si de a atenua tensiunile regionale care s-au creat dupa atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: