Institutul pentru Studiul Razboiului: economia Rusiei s-ar putea confrunta cu o recesiune catastrofala in cazul unui nou val de recrutari pentru frontul din Ucraina

externe

ISW, economie rusa, mobilizare, recesiune catastrofala

Efortul de razboi al Kremlinului pune o presiune tot mai mare asupra economiei Rusiei. Aceasta situatie va crea provocari mai acute pentru capacitatea presedintelui rus Vladimir Putin de a sustine razboiul pe termen lung, potrivit unui raport recent al Institutului pentru Studiul Razboiului (ISW).

Raportul ISW releva ca economia rusa este „in pericol de supraincalzire”. Cheltuielile militare excesiv de ridicate din Rusia au stimulat cresterea economica in masura in care au fortat companiile rusesti sa creasca artificial salariile pentru a satisface cererea de forta de munca, ramanand competitive pe fondul salariilor ridicate ale soldatilor rusi.

Raportul o citeaza, de asemenea, pe Elvira Nabiullina, sefa Bancii Centrale a Rusiei, care a avertizat in iulie 2024 ca forta de munca si capacitatile de productie ale Rusiei sunt „aproape epuizate”. Se mai mentioneaza ca intreprinderile private rusesti se lupta sa tina pasul cu salariile militarilor si sunt din ce in ce mai mult fortate sa ofere salarii de cateva ori mai mari decat mediile tipice din industrie.

ISW a raportat recent ca autoritatile regionale ruse cresc semnificativ bonusurile unice pentru soldatii contractuali pentru a mentine ritmul de desfasurare a fortelor armate ale Rusiei (aproximativ 30 000 de soldati pe luna). Acest lucru subliniaza faptul ca Rusia nu dispune de o rezerva nesfarsita de forta de munca si trebuie sa tina cont din punct de vedere financiar si social de costurile in continua crestere ale refacerii pierderilor de pe campul de lupta prin diverse mijloace de mobilizare militara.

ISW a detaliat echilibrul pe care Putin incearca sa il realizeze intre satisfacerea cererilor electoratului sau ultranationalist pro-razboi, care impartaseste sentimente extrem de anti-imigranti, si necesitatea practica de a utiliza forta de munca migranta atat in scopuri economice, cat si militare.

„Putin apreciaza foarte probabil ca declansarea unui alt val de mobilizare partiala sau introducerea unei mobilizari generale va fi prea costisitoare pentru regimul sau si, prin urmare, a recurs la eforturi de criptomobilizare care par sa puna o presiune din ce in ce mai mare pe economia rusa pe timp de razboi”, a declarat ISW.

Analistii ISW considera, de asemenea, ca prezenta recenta a trupelor nord-coreene pe teritoriul Rusiei si rapoartele privind desfasurarea acestora in zonele de lupta din regiunea Kursk indica in continuare faptul ca intregul sistem de generare a fortei militare sub Putin este foarte fragil.

Raportul prevede cresterea costurilor de sustinere a razboiului, pe masura ce Rusia continua sa cheltuiasca resurse umane si materiale pe linia frontului. Raportul subliniaza ca „resursele rusesti sunt limitate, iar Putin nu poate mentine aceste costuri pe termen nelimitat”.

„Economia Rusiei va ajunge la un punct de epuizare. Acest punct de epuizare va provoca costuri mari pentru societatea rusa, ceea ce l-ar putea forta pe Putin sa ia decizii majore cu privire la modul in care sa finanteze razboiul Rusiei sau sa schimbe modul de lupta al Rusiei pentru a pastra stabilitatea regimului sau”, a declarat ISW.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: