Premierul japonez Ishiba admite ca se afla intr-o situatie „dificila” dupa ce partidul sau a pierdut majoritatea in Parlament

externe

shigeru ishiba

Sondajele la iesirea de la urne arata ca principalul partid de opozitie din Japonia, Partidul Democrat Constitutional al Japoniei, partidul de centru al lui Yoshihiko Noda, a inregistrat o crestere uriasa de la 98 la 191 de locuri, relateaza Euronews.

Partidul conservator de guvernamant din Japonia, PLD, condus de prim-ministrul Shigeru Ishiba, nu a reusit sa obtina majoritatea in camera inferioara a parlamentului in alegerile de duminica.

Pierderea complica pozitia lui Ishiba, care se confrunta acum cu provocari in promovarea politicilor partidului in parlament si ar putea fi fortat sa ia in considerare formarea unei coalitii cu un al treilea partid.

In timpul unui briefing de presa, Ishiba a recunoscut ca se afla intr-o situatie „dificila”.

Cu toate ca ratarea unei majoritati nu necesita o schimbare de guvern, rezultatul reprezinta un obstacol semnificativ pentru agenda legislativa a lui Ishiba.

Ishiba s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru ajustarea pozitiei sale dupa preluarea mandatului.

Ca raspuns la aceste critici, el a declarat ca schimbarile sale au fost un raspuns la preocuparile membrilor de partid care nu erau de acord cu el.

Ishiba a preluat functia de prim-ministru la 1 octombrie, succedandu-i lui Fumio Kishida, care a demisionat in urma unei reactii publice de respingere a presupuselor practici de creare de fonduri ilegale pentru parlamentarii Partidului Liberal Democrat.

El a ordonat alegerile in speranta de a obtine o consolidare a sprijinului pentru partid, dupa ce predecesorul sau nu a reusit sa faca fata indignarii publice fata de actiunile PLD.

Ishiba a spus ca PLD este deschis cooperarii cu grupurile de opozitie, daca acest lucru corespunde asteptarilor publicului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: