Sondaj INSCOP: peste doua treimi dintre romani isi doresc un presedinte pro-occidental, iar aproape trei sferturi vor la Cotroceni un om cu experienta

politica

sondaj INSCOP, Remus Stefureac, presedinte, Romania, pro-occidental, experienta

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea, releva ca majoritatea romanilor isi doresc un presedinte inclinat spre Vest si cu experienta politica. 

Datele sondajului au fost culese in perioada 11-18 octombrie 2024, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.

Intrebati cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al Romaniei, 67.5% dintre romani ar prefera ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie mai degraba un candidat pro-occidental, in timp ce 17.1% ar prefera mai degraba un candidat anti-occidental. 3.9% spun ca acest aspect nu conteaza, iar 11.5% nu stiu sau nu raspund.

Ar prefera mai degraba un candidat pro-occidental in special: votantii lui Mircea Geoana si ai Elenei Lasconi, votantii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare. Ar prefera mai degraba un candidat anti-occidental mai ales: votantii lui George Simion, votantii AUR, cele cu educatie primara si utilizatorii de TikTok.

70.6% dintre cei intervievati declara ca ar prefera mai degraba pe cineva cu experienta, iar 24.5% spun ca ar prefera mai degraba pe cineva mai tanar. 3.7% spun ca acest aspect nu conteaza, iar 1.2% nu stiu sau nu raspund.

Ar prefera ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie cineva mai tanar in special: votantii Elenei Lasconi si ai lui George Simion, votantii USR si ai AUR, persoanele cu varsta sub 45 de ani. Votantii lui Marcel Ciolacu si ai lui Mircea Geoana, votantii PNL si ai PSD, persoanele cu varsta peste 45 de ani declara intr-o proportie mai mare decat media ca ar prefera mai degraba pe cineva cu experienta.

44.5% dintre participantii la sondaj ar prefera ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie mai degraba cineva independent de partide. 41.9% ar prefera mai degraba reprezentantul unui partid politic pentru prima functie in stat. 7.1% spun ca acest aspect nu conteaza, iar 6.5% nu stiu sau nu raspund.

Ar prefera ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie cineva independent de partide in special: votantii lui Mircea Geoana, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucuresti, angajatii la privat. Ar prefera ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie mai degraba reprezentantul unui partid politic mai ales: votantii lui Marcel Ciolacu, votantii PSD si ai PNL, persoanele de peste 60 de ani, angajatii la stat.

”Marea majoritate a romanilor declara ca si-ar dori un presedinte pro-occidental si cu experienta. In ceea ce priveste relatia cu partidele politice, romanii sunt impartiti in doua tabere relativ egale, jumatate declarand ca prefera un presedinte independent de partide, iar cealalta ca prefera ca presedinte reprezentantul unui partid. Optiunile generice ale romanilor care definesc reperele principale ale profilului presedintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ele pot avea o influenta si asupra optiunilor de tur intai doar in masura in care va deveni relevanta o dezbatere despre profilul dezirabil al presedintelui”, spune directorul INSCOP Research, Remus Stefureac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: