Presshub: Senatorul milionar cu 7 mandate si cu dosar distrus de Securitate

politica

Ion Stan

Fost sef de ferma la Intreprinderea Agricola de Stat (IAS) Falticeni, presedintele PSD Suceava a avut inainte de 1989 dosar la Securitate, document care a fost distrus cu 3 ani inainte de Revolutie.

Informatia apare intr-o nota de costatare din 2017 a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) care arata ca „Stan Ioan figureaza in dosarul Fond documentar D. 8823 (Cota CNSAS) dosar ce contine procese verbale de distrugere. Domnia sa este mentionat intr-un proces verbal din 5.06. 1986, la pozitia 170, cu dosar personal si mapa anexa, distruse prin macerare. Directia de Specialitate nu a identificat informatii transmise Securitatii de catre domnul Stan Ioan”.

Razvan Popa, cercetator in cadrul CNSAS arata ca „o mapa anexa, ce insoteste un dosar personal, este cea care pastreaza notele informative ale respectivului. Daca este, daca sunt. Iar aici rezulta ca ar fi fost. (…) In acest caz, nu s-a distrus un fond retea, ci un dosar personal (activ, nearhivat). Asa ca nu vad alt motiv pentru distrugere decat intrarea in PCR a d-lui Stan. Cu atat mai mult cu cat avea, la vremea aceea, cam 30 de ani. O varsta numai buna de debut al unei frumoase cariere politice. Astept, cu interes, ziua in care nu voi mai simti nici macar iz de Securitate in politica. Dar presimt ca voi fi foarte, foarte batran. Iar iz tot va fi, dar altul. Prezent si acum, de altfel”, arata Popa pe Facebook.

Contactat de Presshub, Stan neaga vreo colaborare cu fosta Securitate si nu-si explica de ce dosarul sau si anexele au fost distruse. „Nu am dat nicio declaratie, nu stiu nimic, de ce ar fi distrus dosarul unui inginer de la Falticeni? Habar nu am de asa ceva. Nu m-a contactat nimeni, nu stiam de adeverinta asta. Nu erau actiuni subversive la Falticeni”, ne-a declarat Stan. El mai sustine ca a intrat in Partidul Comunist Roman (PCR) in 1983.

Ioan Stan spune in ultima declaratie de avere ca a imprumutat firma pe care e trecuta pensiunea pe care o administreaza cu 2.950.000 de lei, echivalentul a 600.000 de euro. Anul trecut, familia Stan a incasat 270.000 de lei dividende de la Iristar, firma imprumutata cu aproape 3 milioane de lei.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: