Regimul Orban sustine din nou ca sprijina Romania, dar ataca UE: „Este in interesul national al Ungariei ca Romania sa adere la Schengen”

externe

alegeri, Georgia, Viktor Orban, victorie zdrobitoare, felicitari

Aderarea Romaniei (cu frontierele terestre) la spatiul Schengen cat mai curand posibil este in interesul national al Ungariei, a declarat luni seful diplomatiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, in fata comisiei pentru coeziune nationala a parlamentului, adaugand ca guvernul din care face parte spera ca aceasta se va putea intampla inainte de finalul presedintiei ungare a Consiliului UE (31 decembrie), transmite MTI, citata de Agerpres.

El a evidentiat dificultatile ce decurg din faptul ca Romania nu face parte (deplin) din regimul Schengen, Szijjarto afirmand ca ”Romania a luat toate masurile pregatitoare necesare” pentru a fi cooptata, asa dupa cum arata evaluarile expertilor de la Bruxelles si sprijinul aproape unanim al membrilor UE.

Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea Romaniei in Schengen, ministrul ungar a spus ca acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde. ”De obicei, atunci cand noi refuzam sa sprijinim ceva, aceasta este imediat vazuta ca o incalcare a idealurilor parintilor fondatori si o disidenta socanta fata de unitatea europeana (…) insa, cand o tara vest-europeana face acelasi lucru, este considerata o aplicare legitima a drepturilor ce decurg din tratatele UE”, a declarat Peter Szijjarto.

El a precizat ca guvernul ungar se afla in consultari permanente cu Austria, insa ”situatia interna din Austria a devenit instabila dupa recentele alegeri care nu au fost castigate de fortele care au guvernat pana acum”. ”Cu toate acestea, invingatorului nu i se acorda sansa de a forma un guvern”, a adaugat el.

Szijjarto a mai afirmat ca Ungaria se numara printre sustinatorii sprijinului european pentru ca Romania si Bulgaria sa adere deplin la spatiul Schengen cat mai curand posibil. Aderarea Romaniei ar fi, de asemenea, ”in deplina concordanta” cu interesele comunitatii etnice maghiare din Romania, a adaugat ministrul ungar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: