Peste 200.000 de persoane si-au anulat abonamentul la Washington Post, dupa ce proprietarul ziarului, miliardarul Jeff Bezos, a refuzat sa o sustina public pe Kamala Harris, ca sa nu-l supere pe Donald Trump
Prestigiosul cotidian The Washington Post a fost zguduit de un val de anulari din partea abonatilor digitali si de o serie de demisii din partea editorialistilor, ziarul confruntandu-se cu consecintele deciziei proprietarului Jeff Bezos de a bloca sustinerea vicepresedintelui Kamala Harris pentru presedintie.
Peste 200 000 de persoane si-au anulat abonamentele digitale pana luni la pranz, potrivit a doua persoane din cadrul ziarului care au cunostinta de problemele interne. Nu toate anularile intra in vigoare imediat. Cu toate acestea cifra reprezinta aproximativ 8% din tirajul platit al ziarului de aproximativ 2,5 milioane de abonati, care include si presa scrisa. Numarul de anulari a continuat sa creasca luni dupa-amiaza.
Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze, citand statutul The Washington Post Co. de companie privata. „Este un numar colosal”, a declarat fostul editor executiv al Post , Marcus Brauchli, pentru postul national de radio NPR. „Problema este ca oamenii nu stiu de ce a fost luata decizia. Practic, stim ca decizia a fost luata, dar nu stim ce a condus la ea.”
Directorul executiv si editorul Will Lewis a explicat vineri decizia de a nu sustine in cursa prezidentiala din acest an sau in alegerile viitoare ca o intoarcere la radacinile Post: de ani de zile, Post se considera un „ziar independent”.
Cu toate acestea, putini oameni din interiorul ziarului acrediteaza acest rationament, avand in vedere momentul ales, cu doar cateva zile inainte de o cursa stransa intre Harris si fostul presedinte Donald Trump. Fostul editor executiv Marty Baron si-a exprimat scepticismul intr-un interviu acordat luni emisiunii Morning Edition de la NPR.
„Daca aceasta decizie ar fi fost luata acum trei ani, acum doi ani, poate chiar acum un an, ar fi fost in regula”, a spus Baron. „Este o decizie cu siguranta rezonabila. Dar aceasta a fost facuta la cateva saptamani de la alegeri si nu a existat nicio deliberare serioasa de fond cu consiliul editorial al ziarului. Decizia a fost luata in mod clar din alte motive, nu din motive de principiu.”
Intr-adevar, in propriul sau articol de opinie publicat de Post luni seara, Bezos a recunoscut ca momentul nu a fost ideal. „A fost o planificare inadecvata, si nu o strategie intentionata”, a scris el.
Reporterii Post au dezvaluit cazuri repetate de infractiuni si acuzatii de ilegalitate din partea lui Trump si a asociatilor sai. Pagina editoriala, care functioneaza separat, l-a caracterizat pe Trump drept o amenintare la adresa experimentului democratic american. Mai multi jurnalisti de la Post spun ca rudele lor sunt printre cei care isi anuleaza abonamentele.
Anularile in masa indica „polarizarea vremurilor in care traim si energia pe care oamenii o simt in legatura cu aceste probleme”, spune Brauchli. „Acest lucru le-a dat oamenilor un motiv sa actioneze pe baza acestei stari de spirit”.