Portoricanii din Pennsylvania, un stat crucial in alegerile din 4 noiembrie, spun ca gluma cu „insula de gunoaie” de la mitingul lui Trump „nu va fi uitata”

externe

portoricani, Pennsylvania, insula de gunoaie, vot

In cartierul Fairhill din nordul Philadelphiei, indiciile portoricane nu sunt niciodata departe. Steagul rosu, alb si albastru al teritoriului insular american impodobeste casele si sediile de companii, iar sunetele de salsa si reggaeton rasuna din masinile care trec si din restaurantele care vand mancaruri traditionale.

Zona este inima orasului Philadelphia, cu o populatie portoricana de peste 90 000 de persoane, si reprezinta o parte esentiala a comunitatii latino din Pennsylvania, pe care atat democratii, cat si republicanii au incercat sa o seduca inainte de alegerile din 5 noiembrie.

Luni dimineata, insa, multi localnici au ramas suparati pe o gluma facuta la mitingul lui Donald Trump din seara precedenta de la New York, in care comicul Tony Hinchcliffe a descris Puerto Rico drept o „insula de gunoaie”.

Unii au spus ca gluma ar putea sa se intoarca pentru a-i bantui pe republicani intr-un stat cheie , cu o marja mica de 1,17% – aproximativ 82 000 de voturi – pe care democratii l-au castigat in 2020.

„Campania s-a ranit singura, atat de mult. Este o nebunie pentru mine”, a declarat Ivonne Torres Miranda, o rezidenta locala care a spus ca ramane deziluzionata de ambii candidati – republicanul Trump si democrata Kamala Harris – cu doar opt zile inainte de incheierea campaniei. „Chiar daca el [Hinchcliffe ] glumea – nu glumesti asa Suntem portoricani. Avem demnitate si avem mandrie”, a declarat ea pentru BBC, vorbind intr-o spaniola cu un puternic accent portorican.

Echipa de campanie a lui Trump s-a distantat rapid de gluma lui Hinchcliffe, un purtator de cuvant afirmand ca remarca „nu reflecta punctul de vedere” al lui Trump sau al campaniei sale.

In schimb, echipa de campanie a lui Harris s-a napustit asupra glumei, vicepresedintele aratand comentariul drept un semn ca Trump „alimenteaza combustibilul incercarii de a diviza” americanii. Opiniile sale au fost impartasite de celebritatile portoricane Bad Bunny, Mark Anthony si Jennifer Lopez, care au sustinut-o pe Harris duminica.

Un oficial de campanie a declarat pentru CBS, partenerul BBC din SUA, ca controversa a fost un cadou politic pentru democrati. „[Gluma] ne-a adus victoria. La propriu, ne-a dat victoria”, a declarat Jessie Ramos, o sustinatoare a lui Harris. „Habar nu are cat de mult se va mobiliza comunitatea latino pentru a o sustine pe Kamala Harris.”

Locuitorii din Puerto Rico – un teritoriu insular american din Caraibe – nu pot vota la alegerile prezidentiale, insa diaspora numeroasa din SUA poate vota. In Pennsylvania, aproximativ 600.000 de alegatori eligibili sunt latino-americani.

Mai mult de 470 000 dintre acestia sunt portoricani – una dintre cele mai mari concentratii din tara si un potential factor decisiv intr-un stat in care sondajele arata ca Harris si Trump sunt intr-o cursa extrem de stransa.

Nordul Philadelphiei in special a fost o tinta pentru Harris, care duminica a facut o oprire de campanie la Freddy & Tony’s, un restaurant portorican si un centru comunitar in Fairhill. In aceeasi zi, Harris a dezvaluit o noua platforma politica pentru Puerto Rico, promitand dezvoltarea economica si imbunatatirea ajutorului in caz de dezastre si acuzandu-l pe Trump ca a „abandonat si insultat” insula in timpul uraganului Maria din 2017.

Ramane de vazut daca acest lucru va influenta sau nu alegatorii portoricani.

Proprietara Freddy & Tony’s, Dalma Santiago, a declarat pentru BBC ca nu este sigura daca gluma va face diferenta, dar ca ea crede ca a fost auzita „tare si clar” in Fairhill si in alte comunitati portoricane. „Fiecare are propria opinie”, a declarat ea pentru BBC. „Dar nimeni nu o va uita pe aceasta in ziua alegerilor”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: