Alegerile din Bulgaria: Opt partide au intrat in Parlament, ce combinatii complicate se pot face pentru a forma un nou guvern
Parlamentul Bulgariei va primi un numar record de opt partide pentru un nou mandat, dupa alegerile anticipate din weekend, in urma carora fostul prim-ministru si liderul GERB, Boiko Borisov, a iesit invingator. El va trebui totusi sa formeze o coalitie cvadripartita sau o majoritate din umbra pentru a guverna, relateaza Euractiv.
Partidul GERB al lui Borisov a castigat alegerile cu 26,46% din voturi, in timp ce coalitia liberala pro-europeana Continuam schimbarea-Bulgaria democratica (PP-DB) a fost a doua forta politica cu 14,23%.
Cu toate acestea, o coalitie cu ambele formatiuni nu va fi suficienta pentru ca Borisov sa formeze un guvern, ceea ce inseamna ca trebuie sa caute sprijinul a cel putin alte trei partide.
Printre posibilii parteneri s-ar putea numara partidul radical pro-rus Revival, care s-a clasat pe locul al treilea cu 13,38%, sau formatiunea DPS – Noul Inceput a lui Delian Peevski, care s-a clasat pe locul al patrulea cu 11,45%. O alta posibilitate este Alianta pentru Drepturi si Libertati (APS) a lui Ahmed Dogan, care a obtinut 7,49%. Dogan este fondator al DPS, dar Peevski, care se afla sub sanctiunile SUA, a divizat partidul chiar inainte de alegeri.
Partidul Socialist Bulgar a intrat, de asemenea, in parlament cu 7,57%. Partidul populist al lui Slavi Trifonov, ITN, a obtinut 6,79%.
Ultimul intrat in parlament a fost partidul radical MECH al fostului deputat ITN Radostin Vassilev (4,59%), care a castigat sprijin prin solicitarea unui regim autoritar de tip Orban.
Chiar si asa, mai mult de 29% dintre alegatorii bulgari au sustinut formatiunile radicale si populiste, care ar putea trebui luate in considerare in timpul discutiilor de coalitie.
Cu acest vot, o optiune pentru Borissov este sa caute o coalitie cu PP-DB, oamenii din jurul lui Dogan si un al patrulea partener.
Alegerea aici se reduce la ITN si BSP, socialistii fiind optiunea cea mai probabila datorita retoricii lor mai moderate.
A doua optiune pentru GERB este sa formeze un guvern cu Peevski. Acest scenariu ar permite negocieri cu ITN si BSP, bazandu-se din nou pe dezertarea deputatilor independenti din cele mai mici doua partide.
Al treilea scenariu implica un guvern de coalitie fara o majoritate clara si bazandu-se pe un sprijin flotant in parlament. Borisov si Peevski au fost intotdeauna puternici in strangerea unui astfel de sprijin.
Analistul politic al Gallup, Parvan Simeonov, a comentat ca Borisov nu ar dori sa puna capat „niciuneia dintre colaborarile sale cu Noul Inceput al lui Peevski” si sa formeze un guvern minoritar care sa se bazeze pe sprijinul flotant.
„Borisov va gasi o modalitate de a implica pe toata lumea si de a-si dilua responsabilitatea”, a adaugat Simeonov.