Ca in Romania. Coalitia de guvernare din Germania s-a destramat in liniste, mai exista doar cu numele
Coalitia de guvernare a Germaniei este inca la putere, dar alianta formata din trei partide (SPD a lui Scholz, FDP a lui Lidner si Verzii lui Habeck) nu exista in prezent decat cu numele, relateaza Bloomberg.
In culisele puterii de la Berlin discutiile despre o destramare inainte de alegerile programate pentru septembrie anul viitor au devenit mai pronuntate. Unii oficiali de rang inalt s-au gandit ca singurul lucru care poate salva asa-numita „coalitie semafor” este factorul „frica”, care ar interveni odata cu revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, potrivit unor persoane apropiate situatiei, care au cerut sa ramana anonime.
Scholz, Habeck si Lindner au jucat un rol-cheie in ultimii trei ani in negocierea unor compromisuri in cadrul coalitiei, dar si-au pierdut, intr-o oarecare masura, increderea reciproca si s-au concentrat mai degraba pe castigarea alegatorilor decat pe incercarea de a gasi un teren comun, au declarat sursele.
Tensiunile dintre partide au crescut in ultimele luni de zile, pe masura ce constrangerile bugetare se ciocnesc cu un sector manufacturier in declin, care se lupta cu o incetinire a cresterii economice in China si cu costurile ridicate ale energiei si ale fortei de munca.
Nelinistea legata de nivelul de trai a alimentat sentimentul anti-imigranti si a facut ca toate cele trei partide sa piarda sprijin in sondaje in comparatie cu ultimele alegeri din 2021. Sprijinul actual pentru FDP l-ar expune riscului de a nu reusi sa ajunga in camera inferioara a parlamentului.
Avand in vedere ca norocul lor se estompeaza, partidele de guvernamant si-au folosit platforma guvernamentala pentru a-si imbunatati profilurile electorale. Scholz si-a prins partenerii pe picior gresit in urma cu aproximativ doua saptamani, cand a anuntat in mod surprinzator un „pact industrial” cu liderii de afaceri.
Habeck a reactionat la propunerea lui Scholz cateva zile mai tarziu, lansand ideea de a subventiona pana la 10% din investitiile companiilor. Lindner, un aparator al politicii fiscale, a respins ideea ca o potentiala incalcare a restrictiilor Uniunii Europene privind ajutorul de stat.
Disfunctionalitatea partiala creeaza un vid de putere in Germania care ameninta sa se raspandeasca in intreaga Europa, in timp ce regiunea incearca sa mentina sprijinul pentru apararea Ucrainei impotriva Rusiei. Dar mizele sunt mari pentru orice partid care se retrage din coalitie.
Desi guvernul Scholz este extrem de nepopular, germanii apreciaza stabilitatea, iar daunele politice ale retragerii din coalitie ar putea fi grave. FDP este considerat veriga cea mai slaba, dar cu un sprijin sub pragul de 5% pentru a intra in Bundestag, pierderea ministerului de finante ca platforma pentru politicile prudente din punct de vedere fiscal ale partidului ar putea fi costisitoare.
In afara de tacticile politice, coalitiei i se pregatesc si alte probleme. Bugetul pentru 2025 trebuie sa fie aprobat de legislatori in parlamentul german in aproximativ doua saptamani, dar exista inca un deficit de pana la 10 miliarde de euro de acoperit. Mentinerea limitei de indatorare a tarii, inscrisa in constitutie, este principala prioritate a lui Lindner si intra in conflict cu stimulentele economice urmarite de Habeck.
Un alt obstacol ar putea veni din nou din partea instantei supreme din Germania, care a declansat o criza guvernamentala in luna noiembrie a anului trecut prin decizia ca fondurile speciale extrabugetare sunt neconstitutionale. Se asteapta ca judecatorii Curtii Federale sa se pronunte in acest an cu privire la o taxa pentru persoanele cu venituri mari, asa-numita taxa de solidaritate, care ar putea declansa o noua criza de finantare pentru guvern.