Ingrijorare la Pentagon. Stocurile de rachete ale SUA, pentru apararea aeriana, s-au subtiat semnificativ din cauza conflictelor din Ucraina si Orientul Mijlociu

externe

racheta

Pentagonul isi exprima ingrijorarea cu privire la un posibil deficit de rachete pentru sistemele de aparare aeriana, deoarece acestea sunt utilizate mult mai repede decat pot fi produse, relateaza The Wall Street Journal.

Din cauza invaziei ruse la scara larga, a razboiului din Orientul Mijlociu si a misiunii de a proteja navele din Marea Rosie de militantii Houthi, stocurile americane de rachete interceptoare au inceput sa se epuizeze rapid.

Pentagonul este ingrijorat de faptul ca depozitele se golesc mai repede decat sosesc rachetele de inlocuire, iar acest lucru ar aduce probleme semnificative pentru Statele Unite in cazul unui razboi in regiunea Pacificului.

Oficiali anonimi spun ca din octombrie 2023, cand Hamas a atacat Israelul, au fost folosite peste o suta de rachete. Oficial, Pentagonul nu dezvaluie date privind stocurile disponibile, astfel incat adversarii SUA sa nu poata utiliza aceste informatii in scopuri proprii.

Dupa cum noteaza ziarul, nu este usor sa creasca ritmul de productie, deoarece aceasta inseamna ca intreprinderile din industria de aparare trebuie sa lanseze noi facilitati si sa angajeze specialisti, iar acestea nu se grabesc sa investeasca in extindere, nefiind sigure ca vor exista comenzi mari pe termen lung.

Secretarul american al Marinei, Carlos Del Toro, a declarat in luna mai membrilor Congresului ca indeamna industria de aparare sa creasca productia de rachete standard, deoarece acestea sunt utilizate foarte activ in Orientul Mijlociu. Teama de penurie ar fi determinat conducerea militara sa se gandeasca la alternative, inclusiv la implicarea altor companii producatoare.

Analistii si oficialii din domeniul apararii intervievati de reporteri afirma ca, in prezent, productia nu tine pasul cu ritmul de utilizare a rachetelor. De exemplu, producatorul rachetelor standard RTX mentionate poate produce maximum cateva sute de astfel de rachete pe an, iar nu numai Pentagonul, ci si mai mult de o duzina de aliati revendica aceste volume.

Provocarea este atat timpul de productie, cat si costul ridicat al unei astfel de rachete de inalta tehnologie. De obicei, marina americana lanseaza doua rachete asupra fiecarei tinte aeriene pentru a se asigura ca este doborata, iar interceptorul costa milioane de dolari – semnificativ mai scump decat rachetele iraniene pe care le doboara.

„Acestea sunt intr-adevar munitii foarte scumpe si sunt trase asupra ‘gunoiului’ houthi. Si este nevoie de multe luni si o multime de bani pentru a inlocui fiecare racheta folosita”, a declarat un oficial al Congresului care a dorit sa ramana anonim.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: