Europa se pregateste pentru „America First”, indiferent cine castiga alegerile din SUA: „Principala preocupare a americanilor este economia, iar raspunsul va trebui sa fie mai mult nationalism economic”

analize

trump, harris

Politicienii si factorii de decizie europeni se pregatesc pentru un protectionism american sporit, indiferent de cine va deveni urmatorul lider de la Casa Alba dupa alegerile de saptamana viitoare, relateaza CNBC.

Sondajele de opinie apreciaza in mod constant ca vicepresedintele Kamala Harris si fostul presedinte Donald Trump, sunt la egalitate in statele-cheie si in intreaga tara.

„Oricine va castiga va fi ‘America pe primul loc’”, a declarat un diplomat european de rang inalt, care nu a dorit sa fie numit din cauza naturii sensibile a relatiei transatlantice.

„Principala preocupare a americanilor este economia, iar raspunsul va trebui sa fie mai mult nationalism economic – nu sunt de acord cu acest lucru, dar nu vad nicio cale de evitare”, a declarat diplomatul.

Comertul cu Statele Unite este extrem de important pentru natiunile europene. UE si SUA au cea mai mare relatie bilaterala de comert si investitii din lume, care a atins un maxim istoric de 1,2 trilioane de euro in 2021, potrivit datelor Comisiei Europene.

Harris este vazuta, intr-o oarecare masura, ca fiind susceptibila de a continua politicile actualului presedinte Joe Biden, care din punct de vedere economic va fi amintit in Europa pentru Legea de reducere a inflatiei (IRA) – o legislatie americana care vizeaza politicile climatice si energetice. IRA a suparat multi lideri europeni din cauza caracterului sau perceput ca protectionist.

Este probabil ca politica „America pe primul loc” sa aiba mai multe repercusiuni asupra economiilor europene sub o presedintie republicana. Trump a amenintat ca va impune tarife generale suplimentare de 10 % pentru produsele europene, ceea ce ar putea pune presiune pe exportatorii blocului si, potrivit datelor Goldman Sachs, ar putea slabi euro cu pana la 10 %.

Un al doilea oficial UE, care, de asemenea, a cerut sa nu fie numit din cauza naturii sensibile a relatiei cu SUA, a declarat pentru CNBC: „Nu exista panica. Suntem foarte pragmatici, dar, desigur, trebuie sa ne pregatim pentru ambele scenarii”.

CNBC a relatat in mai 2023 cum oficialii europeni se pregateau deja in liniste pentru posibilitatea unei reveniri a lui Trump. Acest lucru insemna un accent pe reducerea dependentelor fata de SUA si China – un lucru pe care liderii UE continua sa il vizeze.

Intr-o declaratie din octombrie, cei 27 de sefi de stat ai UE au facut apel la „mai multe eforturi pentru a spori competitivitatea Uniunii, a consolida rezilienta sa economica, a asigura reinnoirea sa industriala si a realiza intregul potential al pietei unice”.

„Aceasta evidentiaza urgenta adoptarii unor masuri eficiente”, se adauga in declaratie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: