Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu: „Romania este tara din UE cu cele mai mici preturi, in special la alimente”. Nicio vorba insa despre salariile romanilor
Romania a ramas in continuare tara cu cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, in special la alimente, desi am trecut printr-o inflatie mare, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
„Avem un raport care e un pic amestecat. Eu zic ca are si lucruri bune, si lucruri mai putin bune (…) Prima concluzie (a raportului, n.r.) si as spune dintre cele pozitive e faptul ca avem inflatia in scadere. Romania a trecut, ca toata Europa, printr-o perioada inflationista. Cauzele le putem discuta. O combinatie de criza declansata de razboi, de invazia rusa din Ucraina, prin cresterea pretului la energie, ce a afectat toata economia, dar si cheltuielile mari pe care le-am facut si noi in Romania si celelalte tari din Europa in perioada Covid-ului pentru a compensa impactul economic al inchiderii economiei.
Acum, inflatia, din fericire, se duce din nou spre cifre „low-digit”, undeva pe la 4-5% rata anuala, ceea ce e mai aproape de ce aveam noi inainte de perioada Covid. Din punctul nostru de vedere, si nu numai al nostru, desi am trecut prin inflatia asta mare, totusi Romania a ramas in continuare tara cu cele mai mici preturi din Uniunea Europeana. Deci, avem in special la alimente cele mai scazute preturi din Uniune. Un pic deasupra noastra, cu preturi ceva mai mari, sunt Polonia si Bulgaria. Am fost prevenit ca nu ma va crede nimeni cand spun asta si sunt pregatit pentru mirare.
Ideea e ca, totusi, Romania are in continuare cele mai mici preturi din Uniunea Europeana si spune si Eurostat”, a spus Chiritoiu, la conferinta „Concurenta in sectoare cheie”.
Potrivit sefului autoritatii de concurenta, pietele in Romania au ramas functionale si exista concurenta in piata, ceea ce „ne ajuta sa absorbim socul inflationist”.
„Totusi, daca pe ansamblu, preturile au ramas mai mici decat in alte tari, vedem si zone in care avem preturi ceva mai mari decat in tarile din jur. Zonele pe care ne-am concentrat in investigatii au fost pe produse alimentare, unde aveam genul aceasta de cresteri mai mari. Vom face acest lucru in continuare. Sunt un semnal de alarma, dar nu sunt neaparat o dovada de incalcare a legii, insa sunt un factori care ne atentioneaza ca ceva nu functioneaza bine in acea industrie si e posibil sa existe comportamente anticoncurentiale pe care trebuie sa le identificam si sa le combatem.
Spun ca acum Consiliul merge la turatia lui maxima, nu cred ca putem sa mai crestem volumul de activitate, dar putem face o activitate mai inteligenta. Pana la acest moment am derulat 60 de investigatii”, a subliniat Bogdan Chiritoiu, citat de Agerpres.
Consiliul Concurentei organizeaza, miercuri, conferinta cu tema „Concurenta in sectoare cheie – 2024”, in cadrul careia sunt abordate teme privind importanta asigurarii unui mediu concurential functional si stabil, precum si efectele pozitive pe care implementarea corecta a regulilor de concurenta le are asupra mediului economic si asupra consumatorilor.