„Unul dintre obiectivele referendumului local este sa inlature inegalitatile din urbanismul Capitalei”, sustine primarul general Nicusor Dan

politica

Nicusor Dan, referendum local, inegalitati, urbanism, Bucuresti

Unul dintre obiectivele referendumului local este sa inlature ilegalitatile din urbanismul Capitalei, a declarat primarul general al Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan.

„Una (dintre intrebari n.r.) vizeaza modul in care se construieste urbanismul orasului. In momentul de fata avem documentatii si autorizatii emise de sapte primari, intre care primarul municipiului emite pe 7% din suprafata orasului, pe zone istorice si avem doua lucruri care trebuie corectate, gradul urias de ilegalitate ce exista si la Primaria Capitalei si care exista la multe din sectoare si din pacate, nu avem institutiile statului care sa faca ordine aici (…) – propunerea este ca intreaga atributie sa fie luata de primarul municipiului, pe de alta parte, modul neuniform in care arata orasul, de la statii de autobuz, pana la cosuri de gunoi si toate elementele de imagine urbana”, a spus Nicusor Dan, miercuri, la o dezbatere despre referendum.

In ceea ce priveste intrebarea despre modul in care se impart banii intre Municipalitate si primariile de sector, el este de parere ca in prezent institutiei pe care o reprezinta ii revin bani prea putini in raport cu responsabilitatile sale.

„Aceasta impartire este definita de doua legi, pe de o parte Legea finantelor publice locale, care este amendata in fiecare an de Legea bugetului national si care, in linii mari, imparte jumatate-jumatate cei 10-12 miliarde din impozitul pe venit al bucurestenilor si Codul fiscal, care spune ca toate taxele si impozitele locale se duc la sectoare, sume cam de ordinul 2,5-3 miliarde de lei in fiecare an. (…) ca sa va dau exemplul cel mai comic, desi Primaria Capitalei plateste integral subventia pe transportul public, in cazul in care amendam pe cineva fara bilet, amenda se duce la primarul de sector (…) daca ne raportam la banii pe 2023, noi am avut 12 miliarde din impozitul pe venit si trei miliarde din taxe si impozite locale. Distributia a fost sase miliarde la Primaria Capitalei, noua miliarde la primariile de sector, dar din cele sase miliarde noi am platit trei miliarde pe subventia la transport si termie, deci, raportul real a fost trei miliarde la noua miliarde, in conditiile in care responsabilitatile noastre sunt mult mai mari”, a afirmat Nicusor Dan, citat de Agerpres.

El si-a exprimat speranta ca acest referendum va avea impact din 2025. „Cu acest referendum as vrea ca niste lucruri sa se intample in 2025 deja, adica orice rezultat al unei dezbateri pe reorganizare nu poate sa aiba efect decat cel mai devreme in 2028. Eu vin dintr-un mandat in care realmente nu am avut bani pentru multe lucruri pe care am fi putut sa le facem si eu as dori sa nu mai pierdem patru ani, pana in 2028 si pe autorizatii si pe bani sa incepem din 2025”, a adaugat primarul general al Capitalei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: