Numarul mortilor in urma inundatiilor din Spania a ajuns la 158. Este printre cele mai grave dezastre din Europa

externe

Numarul mortilor in urma inundatiilor devastatoare din estul Spaniei a urcat joi la 158. Echipele de salvare inca ii cauta pe cei disparuti in ceea ce ar putea deveni cel mai mare dezastru legat de furtuna din Europa din peste cinci decenii, potrivit Reuters.

„Sunt in total 158 de persoane la care mai trebuie adaugati zeci si zeci de disparuti”, a declarat Angel Victor Torres, ministrul responsabil cu cooperarea cu regiunile Spaniei, intr-o conferinta de presa.

Marti, in unele parti ale regiunii Valencia, timp de opt ore a cazut o cantitate de apa cat pentru un an.

Tragedia este deja cel mai mare dezastru din Spania din istoria moderna legat de inundatii, iar meteorologii spun ca schimbarile climatice determinate de oameni fac astfel de evenimente meteorologice extreme mai frecvente si mai distructive.

In 2021, cel putin 185 de persoane au murit in urma inundatiilor puternice din Germania. Inainte de aceasta, 209 de persoane au murit in Romania in 1970, iar inundatiile din Portugalia din 1967 au ucis aproape 500 de persoane.

Echipele de salvare au descoperit joi cadavrele a opt persoane, inclusiv a unui politist local, care au ramas blocate intr-un garaj de la periferia orasului Valencia, a declarat primarul Maria Jose Catala.

In acelasi cartier din La Torre, o femeie de 45 de ani a fost gasita moarta in casa ei.

Mii de oameni purtand genti sau impingand carucioare de cumparaturi au putut fi vazuti joi traversand un pod pietonal peste raul Turia de la La Torre in centrul orasului Valencia pentru a se aproviziona cu provizii esentiale, cum ar fi hartie igienica si apa.

Politicienii din opozitie au acuzat guvernul de la Madrid ca actioneaza prea incet pentru a avertiza locuitorii si a trimite echipe de salvare, ceea ce a determinat Ministerul de Interne sa spuna ca autoritatile regionale sunt responsabile pentru masurile de protectie civila.

Maribel Albalat, primarul orasului Paiporta din apropiere, a declarat ca locuitorii nu au fost avertizati cu privire la pericolul iminent al inundatiilor. Ea a spus ca 62 de persoane au murit in orasul ei.

„Am gasit o multime de batrani in casele lor si oameni care s-au dus sa-si ia masinile. A fost o capcana”, a spus ea pentru TVE.

In Godelleta, un oras aflat la 37 km vest de orasul Valencia, Antonio Molina, in varsta de 52 de ani, a descris cum a supravietuit agatandu-se de un stalp de pe veranda unui vecin, atunci cand apa i-a ajuns la gat.

Casa lui Molina a suferit doua inundatii majore in 2018 si 2020 si el a dat vina pe autoritati pentru ca au permis construirea de cladiri rezidentiale in depresiunile in care se acumuleaza apa.

„Nu mai vrem sa traim aici. De indata ce ploua putin, ne verificam telefoanele”, a spus el in lacrimi.

Inundatiile au afectat infrastructura din Valencia, luand cu ele poduri, drumuri si cai ferate si scufundand terenuri agricole intr-o regiune care produce aproximativ doua treimi din culturile de citrice ale Spaniei, pe care tara le exporta la nivel global.

Aproximativ 80 km de drumuri din regiunea de est au fost grav avariate si sunt impracticabile, a declarat ministrul Transporturilor Oscar Puente. Multi au fost blocati de masini abandonate.

„Din pacate, exista cadavre in unele vehicule”, a spus Puente reporterilor, adaugand ca va dura doua pana la trei saptamani pentru a restabili legatura intre Valencia si Madrid cu trenul de mare viteza.

Vizitand un centru de coordonare din apropierea orasului Valencia, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a indemnat oamenii sa ramana acasa din cauza amenintarii vremii furtunoase.„In acest moment, cel mai important lucru este sa protejam cat mai multe vieti posibil”, a spus el reporterilor.

In orasul Utiel, raul Magro si-a iesit din matca, trimitand pana la trei metri de apa in casele cu un singur etaj.

Primarul orasului, Ricardo Gabaldon, a declarat ca cel putin sase persoane au murit in orasul cu aproximativ 12.000 de locuitori, majoritatea varstnici sau persoane cu dizabilitati care nu au putut ajunge in siguranta.

Joi, locuitorii au inceput sa faca curatenie, folosind pompe de apa transportate cu ajutorul tractoarelor, iar copiii ajutand la maturarea trotuarelor. Electrocasnicele si mobila stricate erau ingramadite in mijlocul drumurilor, iar batranii se chinuiau sa mearga pe strazile alunecoase, acoperite cu noroi.

Papa Francisc a spus ca se roaga pentru oamenii din regiune. „Sunt alaturi de ei in acest moment de catastrofa”, a spus el intr-un videoclip postat pe X.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: