Noua Zeelanda: Dupa cinci ani, Wellington isi ia ramas bun de la Quasi, o sculptura controversata care reprezinta o mana cu fata umana
Cocotata pe doua degete pe acoperisul unei galerii de arta din Wellington, Noua Zeelanda, sculptura uriasa a unei maini a stat deasupra orasului de cinci ani. Numita Quasi, creatia de aproape 5 metri inaltime a sculptorului australian Ronnie van Hout are un chip uman care nu zambeste, potrivit AP.
Unora li s-a parut tulburatoare, iar acum, dupa cinci ani in care a provocat controverse si nenumarate emotii – de la groaza si repulsie la incantare – printre locuitorii capitalei Noii Zeelande, Quasi va fi indepartata de pe acoperisul City Gallery in aceasta saptamana si dusa intr-un loc nou, a anuntat galeria.
„Aceasta este fie o zi grozava pentru Wellington, fie o zi groaznica, nu exista cale de mijloc”, a spus Ben McNulty, un membru al consiliului orasului Wellington.
Personal, McNulty a declarat pentru Associated Press ca s-a simtit „devastat” de plecarea sculpturii.
Quasi este fabricat din otel, polistiren si rasina si s-a bazat pe scanari ale mainii si fetei lui van Hout. El a fost numit in parte dupa Quasimodo, clopotarul din romanul lui Victor Hugo din 1831 „Cocosatul de la Notre-Dame”. De aici si genul masculin pe care unii l-au atribuit lui Quasi.
Prima oara a impodobit – sau bantuit – o galerie de arta din Christchurch, Noua Zeelanda, in 2016, dar a provocat controverse. A facut obiectul unui articol de opinie in ziarul local in care au fost enumerate motivele pentru care sculptura „trebuie sa plece”, inclusiv afirmatiile potrivit carora unul dintre degetele sale intinse „pare a fi indreptat in mod nepotrivit si ostil catre pietoni si angajati”.
„Poate ca monstrul vrea doar sa fie iubit?” a raspuns van Hout la momentul respectiv.
In 2019, Quasi a fost instalat in Wellington, unde, in timp, a fost indragit de rezidentii sai.
„A sosit si nu voi spune ca orasul l-a urat in unanimitate, dar cred ca 80% au spus: „Ce este acest monstru? Ce am facut?0 Dar cred ca de-a lungul timpului a existat o oarecare induplecare, exista un fel de grup pro-Quasi, din care consider ca fac parte’”, a spus McNulty.
Quasi urmeaza sa fie ridicat de pe acoperis cu elicopterul sambata, si dus intr-o locatie nedezvaluita din Australia, a spus galeria.
„Totul se termina in cele din urma. Sunt sigur ca i se va simti lipsa, dar chiar si cosmarurile trebuie sa se intoarca de unde au venit, iar acum va fi doar o absenta la care sa se reflecteze”, a spus van Hout.
Zeci de oameni au raspuns la stiri de pe retelele de socializare cu consternare, bucurie si glume despre blestemul pe care traditia locala l-a atribuit ridicarii lui Quasi.
Sculptura a impodobit Wellington in „unele dintre cele mai dificile perioade ale sale”, a spus McNulty. In ultimii ani, orasul s-a confruntat cu cladiri predispuse la cutremure, probleme cu instalatiile sanitare si diviziuni politice.
Comentatorii incearca sa afle unde va ajunge sculptura.
„Se duce la Haga”, a scris un neozeelandez pe X.
„Ne va fi dor de el”, a spus Jane Black, care conduce Wellington Sculpture Trust.
„Personal voi fi incantat sa vad ca pleaca in sfarsit in alta parte. Cred ca exista un puternic sentiment de usurare”, a declarat primarul orasului, Tory Whanau.