Operatiunea „Ghost Gun”: Peste 130 de perchezitii desfasurate impotriva unei retele care vindea arme clanurilor interlope. Video
Politistii romani, in colaborare cu DIICOT si mai multe structuri de forta, au desfasurat luni dimineata o ampla operatiune intitulata „Ghost Gun”, vizand destructurarea unei retele de crima organizata specializate in vanzarea de arme letale, fara marcaje de identificare.
In total, au avut loc 131 de perchezitii simultane in Bucuresti si in alte sase judete din tara. Gruparea vizata era condusa de un cetatean de origine turca si era formata din mai multi membri de nationalitate romana.
Din cercetarile efectuate reiese ca gruparea, constituita in septembrie 2023, era specializata in procurarea si vanzarea de arme de foc fara marcaje de identificare, asamblate din componente produse de diversi fabricanti din Turcia.
„De la inceputul cercetarilor si pana la sfarsitul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale,” a precizat Politia Romana, subliniind efortul constant de a impiedica accesul la arme pentru gruparile infractionale.
Aceste arme, cunoscute sub denumirea de „ghost guns” (arme-fantoma), nu aveau elemente de individualizare, ceea ce le facea foarte greu de identificat si urmarit de catre autoritati.
Potrivit anchetatorilor, armele erau introduse in Romania ascunse in ansambluri rutiere de transport marfuri sau in diferite parti ale autoturismelor.
Odata ajunse in tara, acestea erau distribuite de intermediari catre membri ai unor clanuri interlope sau catre persoane cunoscute pentru comportamentul lor violent, in principal in Bucuresti si judetele limitrofe.
Din septembrie 2023 pana la sfarsitul lunii octombrie 2024, autoritatile au reusit sa scoata din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.
In cadrul operatiunii de astazi, politistii au emis peste 60 de mandate de aducere, iar audierile urmeaza sa aiba loc la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiesti. Retelele de trafic de arme, cum este cea vizata de „Ghost Gun”, sunt monitorizate si combatute de autoritati, deoarece ele reprezinta o amenintare semnificativa la adresa securitatii publice, in special atunci cand armele ajung in mainile persoanelor cu istoric de violenta.
Pentru aceasta operatiune, Politia Romana a mobilizat resurse semnificative, actionand alaturi de mai multe structuri de ordine si siguranta publica. Printre acestea se numara Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, Directia de Investigatii Criminale, Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, Institutul National de Criminalistica, Directia de Ordine Publica, Directia Rutiera, si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, alaturi de inspectorate de politie judetene din Ilfov, Teleorman, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Ialomita, Valcea, Vrancea, Braila, Olt, Mehedinti, Galati, Gorj, Dolj, Covasna, Constanta, Calarasi, Brasov, Bacau, Buzau si Arges.
„In septembrie 2023, un cetatean de origine turca a initiat si constituit, impreuna cu mai multe persoane de nationalitate romana, o grupare de criminalitate organizata, specializata in procurarea si vanzarea de arme letale fara marcaje de identificare,” au declarat reprezentantii Politiei Romane, subliniind gravitatea acestor arme-fantoma, imposibil de trasat.