Botosani, judetul din Moldova cu cei mai putini angajati. Mai putin de jumatate din populatie are un loc de munca

news

carutas, vitezoman, Iasi, omor din culpa

Judetul Botosani se confrunta cu una dintre cele mai grave situatii din Romania in ceea ce priveste angajarea, fiind judetul cu cei mai putini angajati din Moldova si al treilea din tara la acest capitol.

Doar 43,7% din populatia activa a judetului are un loc de munca, iar problema este agravata de nivelul scazut de educatie si de lipsa oportunitatilor de calificare profesionala, informeaza adevarul.ro

Cu o populatie de peste 380.000 de locuitori, Botosaniul se afla pe lista „polurilor de saracie” ale Romaniei, peste jumatate din populatie neavand un loc de munca. In randul acestora, aproximativ 25% nu au finalizat zece clase, limita minima de educatie pentru accesul la un loc de munca calificat.

Majoritatea celor cu un nivel de educatie redus se pot angaja doar ca muncitori necalificati, o categorie de obicei prost platita.

In mediul rural, rata abandonului scolar este in crestere, iar tinerii renunta adesea la scoala in favoarea muncii in gospodarie sau pleaca in strainatate imediat ce implinesc 16 ani.

Aceasta tendinta afecteaza in mod direct disponibilitatea fortei de munca si perspectivele economice ale judetului, limitand optiunile de dezvoltare profesionala si cresterea nivelului de trai.

Pe langa pensionari si copii, care insumeaza aproximativ 140.000 de persoane, o buna parte din populatia adulta nu figureaza nici ca someri inregistrati, nici ca persoane in cautarea unui loc de munca, astfel ca nu beneficiaza de niciun venit stabil.

Aceasta situatie nu este noua; din 2006, Botosaniul s-a aflat in mod constant pe ultimul loc in Moldova in ceea ce priveste rata ocuparii fortei de munca.

Un alt segment notabil este reprezentat de beneficiarii de venit minim garantat, un ajutor social acordat celor fara alte venituri. Anca Apavaloaie, directorul AJOFM Botosani, a precizat ca „sunt 2.000 de persoane la venit minim garantat care nu au muncit niciodata”.

Astfel, multi locuitori din judet au intrat intr-un cerc vicios al dependentei de ajutoare sociale, in lipsa unei calificari profesionale si a unor oportunitati de munca.

Pentru a remedia aceasta situatie, AJOFM Botosani a inceput sa dezvolte proiecte destinate formarii si angajarii persoanelor fara studii si fara loc de munca, vizand in special persoanele vulnerabile din mediul rural.

„Lucram la ora actuala pentru depunerea a cinci cereri de finantare cu grup tinta, persoanele vulnerabile, din toata sfera acestora”, a declarat Anca Apavaloaie.

Prin parteneriate cu institutii guvernamentale, ONG-uri si antreprenori locali, AJOFM intentioneaza sa creasca rata de ocupare a fortei de munca in judet.

Proiectele vizeaza programe de formare profesionala si cursuri de calificare, cu finantare guvernamentala si europeana, pentru a sprijini integrarea pe piata muncii a persoanelor fara educatie formala si fara venituri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: