Ucrainenii se tem de impactul intoarcerii lui Trump la Casa Alba. Jurnalist: „Sunt foarte speriat”

externe

Donald Trump, dezbatere prezidentiala, alegeri, 2020, refuz, castigator

Potrivit sondajelor, mai putin de 5% dintre alegatorii americani considera politica externa drept o problema prioritara, ceea ce arata ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei nu a jucat un rol central in campaniile lui Harris sau Trump, relateaza Euronews.

Cu toate acestea, candidatul republican Donald Trump a promis sa „puna capat razboiului in 24 de ore”, fara a oferi detalii cu privire la modul in care intentioneaza sa faca acest lucru.

Inainte de aflarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidentiale din SUA, Euronews a discutat cu mai multi ucraineni despre gandurile lor cu privire la rezultat si la impactul potential al acestuia asupra viitorului lor.

„Sunt foarte speriat”, a declarat Denys, un jurnalist ucrainean, intr-un interviu cu Euronews.

Pentru multi ucraineni, ideea unei victorii a lui Trump in 2024 este profund tulburatoare. Ingrijorarea este ca Trump, odata ajuns in functie, ar putea retrage sprijinul militar al SUA si ar putea exercita presiuni asupra aliatilor NATO, punand astfel in pericol securitatea Europei de Est.

Tari precum Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, toate limitrofe Rusiei, ar putea fi direct afectate, a explicat Denys. Rationamentul sau?

„Natura imprevizibila si retorica populista a lui Trump, inclusiv pretentia sa de a instaura ‘pacea intre Ucraina si Rusia in 24 de ore’, sunt considerate periculos de simpliste si nerealiste”, a spus el.

Se pare ca planul de pace al lui Trump implica presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii sau pentru a-si abandona aspiratiile NATO.

Aceasta idee se aliniaza cu propunerile anterioare ale cercului sau apropiat de a crea regiuni autonome de-a lungul unei zone demilitarizate si de a obliga Ucraina sa renunte la aspiratiile sale de a adera la NATO, asa cum a subliniat candidatul republican la vicepresedintie JD Vance, potrivit FT.

Vance a vorbit, de asemenea, despre revizuirea acordurilor esuate de la Minsk, cu trupe europene care sa supravegheze aplicarea pacii in locul fortelor de mentinere a pacii NATO sau ONU. In plus – desi controversat – Trump crede ca presiunea economica, cum ar fi scaderea preturilor petrolului, ar putea obliga Rusia sa negocieze.

In timp ce multi ucraineni isi exprima teama profunda fata de o victorie a lui Trump, unii, precum fostul ministru ucrainean al Economiei si actualul presedinte al Scolii de Economie din Kiev, Timofii Milovanov, au o viziune mai cumpatata.

Milovanov a declarat pentru Euronews ca el crede ca Trump va castiga, dar desi crede ca o victorie a lui Harris ar fi mai buna pentru Ucraina, el sustine ca „Trump nu este atat de rau pentru Ucraina pe cat cred multi”.

El a explicat ca depinde mult mai mult de realitatea de pe linia frontului si din Ucraina, Rusia si Europa decat de dorintele unui presedinte american, desi influenta lor este considerabila.

„Oricine ar castiga, va exista o incercare de a pune capat razboiului. Dar va esua pentru ca Putin va insela din nou pe toata lumea. Noul presedinte va ajunge sa inteleaga acest lucru, iar atunci vom reveni la un sprijin puternic pentru Ucraina”, a concluzionat Milovanov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: