Trei notari din Bucuresti, acuzati de eliberarea unor certificate de mostenitor false intr-o schema de peste 500.000 de euro
Trei notari publici din Bucuresti sunt urmariti penal dupa ce ar fi facilitat o schema de frauda imobiliara, eliberand certificate de mostenitor false.
Documentele erau folosite pentru a revendica si vinde apartamente nelocuite din diverse sectoare ale Capitalei, generand un castig ilicit de aproximativ 560.000 de euro. In acest caz, patru suspecti au fost deja retinuti, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Procurorii DNA au explicat ca suspectii identificau apartamente nelocuite, creand acte false, precum testamente sau certificate de mostenire, pentru a simula dreptul de succesiune asupra acestor proprietati.
Ulterior, suspectii se prezentau impreuna cu martori mincinosi la birourile notarilor, solicitand oficializarea dezbaterii mostenirii pentru a intra in posesia legala a apartamentelor. Aceste imobile erau apoi vandute catre terti, in mod aparent legitim.
Din cele noua apartamente vandute, actele pentru sapte au fost autentificate de un singur notar, care mai fusese cercetat in trecut pentru fapte similare. Pentru celelalte doua proprietati, suspectii au colaborat cu alti doi notari, care acum sunt si ei sub urmarire penala.
Acesti notari sunt acuzati de complicitate, intrucat ar fi eliberat documentele fara verificari suplimentare, sustinand astfel schema de frauda.
Procurorii au descoperit ca apartamentele au fost vandute la preturi variind intre 43.000 si 77.000 de euro, in functie de amplasament si conditii, imobilele fiind situate in sectoarele 1, 2, 3 si 6 din Bucuresti. In total, suma obtinuta de suspecti prin vanzarea apartamentelor s-a ridicat la 560.000 de euro.
Schema a functionat in perioada 2021-2022, iar frauda a fost descoperita cand membrii asociatiilor de proprietari au observat ca apartamentele respective erau ocupate de persoane necunoscute.
Acestia au sesizat autoritatile, iar plangerile au fost centralizate si transmise catre DNA, care a demarat ancheta.
Acum, cei trei notari sunt anchetati pentru complicitate, iar ancheta continua pentru a stabili daca au existat si alte imobile implicate in aceasta schema.
„In concret, in contextul mentionat, notarii publici Seceleanu Lidia Simona, Dumitru Mariana si Trifoi Doru Crin, la instigarea si cu complicitatea celorlalti 4 inculpati, dar si a altor persoane, ar fi eliberat in mod nelegal noua certificate de mostenitor in care ar fi fost atestat in fals faptul ca beneficiarii acestora ar fi fost singurii mostenitori ai unor apartamente situate in municipiul Bucuresti. Apartamentele respective obtinute in aceasta modalitate ar fi fost tranzactionate pe piata imobiliara, inculpatii obtinand astfel in mod nelegal peste 560.000 de euro”, se arata in comunicatul DNA.