China a anuntat un plan de 1,4 trilioane de dolari pentru a-si salva guvernele locale puternic indatorate
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de dolari pentru a salva guvernele locale puternic indatorate si pentru a-si stimula economia, relateaza Business Insider.
Comitetul Permanent al Congresului National al Poporului din China — organul sau legislativ superior — a aprobat fonduri de 6 trilioane de yuani chinezi pentru a refinanta datoria ascunsa a guvernelor locale pe o perioada de trei ani, potrivit agentiei de presa de stat Xinhua.
Datoria ascunsa se refera la pasivele in afara bilantului emise de vehiculele de finantare ale administratiei publice locale, sau LGFV, pentru a finanta investitiile in infrastructura.
Planul permite, de asemenea, guvernelor locale sa utilizeze 4 trilioane de yuani in obligatiuni locale speciale pe parcursul a cinci ani.
Anuntul a venit dupa ce corpul legislativ s-a intrunit de luni pana vineri.
Guvernele locale ale Chinei s-au chinuit sa-si ramburseze datoria LGFV, pe care Fondul Monetar International a estimat-o la aproximativ 60 de trilioane anul trecut. Este un alt risc pentru economia Chinei, care se confrunta cu o criza imobiliara, deflatie si somaj ridicat in randul tinerilor.
Reuters a relatat saptamana trecuta ca organul legislativ de varf al Chinei ia in considerare un plan de a stinge datorii suplimentare de 1,4 trilioane de dolari in urmatorii cativa ani pentru a finanta o parte a unui pachet de salvare economica.
Inca de luni, premierul chinez Li Kiang a sustinut asteptarile pietei pentru mai multe stimulente economice, declarand ca Beijingul are „spatiu amplu pentru politica fiscala si politica monetara”.
Stimulul extraordinar a venit in urma victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA de la inceputul acestei saptamani, ceea ce probabil va schimba relatiile comerciale dintre Washington si Beijing.
Trump s-a angajat sa aplice un tarif de 10% pana la 20% pentru toate marfurile importate in SUA. El a amenintat cu tarife de 60% la bunurile importate din China.
Acest lucru ar pune si mai multa presiune asupra economiei Chinei, care inca incearca sa se redreseze dupa aproape trei ani de pierderi cauzate de pandemie.
La sfarsitul lunii septembrie, China a lansat un stimulent agresiv pentru pietele de valori. Cu toate acestea, analistii spun ca Beijingul trebuie inca sa faca mai mult pentru a stimula consumul.