Cererea pentru scufundari recreationale creste semnificativ in Romania pe fondul popularitatii acestui sport

news

Scufundarile recreationale devin tot mai populare in Romania, cu un numar semnificativ de persoane care aleg sa exploreze lumea subacvatica.

Andi Panait, directorul de cursuri al unei scoli de scufundari din Bucuresti, a remarcat o crestere continua a cererilor pentru scufundari in ultimul deceniu, cu un varf impresionant in 2020, pe fondul pandemiei, informeaza agerpres.ro

„In ultimii 10 ani am observat un trend ascendent al acestui sport, iar o crestere impresionanta a avut loc in 2020, cand cererile pentru cursuri s-au dublat fata de 2019,” a declarat Panait.

Potrivit acestuia, in ultimii cinci ani, numarul de brevete eliberate s-a dublat, ajungand la 60-70 de brevete pe luna.

In Bucuresti, scufundarile recreationale se desfasoara la baza sportiva Olimpia, unde pretul pentru o sedinta de scufundare este de 250 de lei, iar costul unui curs complet, in urma caruia se obtine certificarea internationala PADI, este de 1.400 de lei.

„Agentia sub egida careia emitem certificatele, PADI, breveteaza circa 80% din cursantii internationali si, de curand, am trecut pragul de doua milioane de scafandri brevetati in regiunea Europa.

In America sau in Asia, piata este mult mai mare. In Europa, avem acces cumva limitat la mari bune pentru scufundari, dar am reusit sa ne aliniem celorlalte regiuni”, a explicat Panait.

In Romania, primele scufundari de agrement au fost organizate pe litoralul Marii Negre de Sorin Balan, fost scafandru militar, in anul 2000. „Am avut privilegiul de a fi primul care a organizat pe litoralul romanesc scufundari de agrement, o activitate care nu a fost de succes pentru ca Marea Neagra, fiind foarte capricioasa, nu oferea conditiile ideale,” a povestit Balan.

Cu echipamente rudimentare si vizibilitate redusa, putini turisti indrazneau sa se aventureze in Marea Neagra, insa in timp, scufundarile recreationale au inceput sa atraga mai multi doritori de adrenalina si explorare.

Scufundarile recreationale nu doar ca ofera o experienta unica, dar aduc si incredere si siguranta in utilizarea echipamentului subacvatic.

Mihaela, una dintre cursantele scolii de scufundari din Bucuresti, a povestit: „Acum doi ani am facut prima scufundare in mare.

A fost ceva neasteptat. E clar ca nu putem compara conditiile din bazin cu cele din mare, dar mi s-a parut atat de frumos sa vad tot ce e de vazut in Marea Adriatica.

” Alisia, o alta cursanta, a remarcat impactul cursului asupra increderii in sine: „La curs mi-a placut ca am invatat sa ma descurc singura. Prima oara cand m-am scufundat, eram nesigura. Dupa curs, am fost mult mai stapana pe mine si asta mi-a placut.”


Instructorii subliniaza importanta pregatirii si sigurantei in acest sport, cu un accent deosebit pe cursurile de bazin care pregatesc scafandrii pentru provocarile din mare.

„In apa, pe cat e de frumos, pe atat e de periculos. Trebuie sa stim ce facem sub apa, pentru ca nu e snorkelling. Pe scurt, ca sa fii in siguranta, trebuie sa faci acest curs”, a explicat dive-masterul Andrei Vlasceanu.

Scolile de scufundari din Romania, inclusiv cea din Bucuresti, se implica activ in protejarea mediului subacvatic.

Instructorii organizeaza periodic evenimente de ecologizare a mediului, in special pe litoralul romanesc. Robert Angelescu, instructor de scufundari recreationale, a povestit despre evenimentele de „beach cleanup”: „Avem baza noastra de scufundari de la Eforie Sud unde organizam in luna mai, dar si la finalul lunii septembrie, evenimente de beach cleanup.

Asta inseamna ca o parte din cei care stiu sa se scufunde fac o scufundare recreationala in timpul careia curata toate resturile ramase pe sub apa.”

Scufundarile recreationale continua sa atraga un numar tot mai mare de romani, dornici sa exploreze lumea subacvatica si sa descopere experiente unice.

Cu toate ca scufundarile de agrement sunt considerate un sport extrem la nivel international, atractia pentru aceasta activitate ramane puternica. „Cine a gustat o data scuba diving, nu mai vrea altceva. E alta lume”, a concluzionat Sorin Balan, pionierul scufundarilor recreationale in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: