SUA isi va tripla capacitatea de energie nucleara pana in 2050, cu o extindere de 200 GW

externe

Doel, nuclear power plant

Guvernul SUA si-a propus sa isi tripleze capacitatea de energie nucleara pana in 2050, relateaza Interesting Engineering.

Noile castiguri de capacitate ar proveni din mai multe surse, inclusiv construirea de noi centrale (reactoare mari, mici, modulare si microreactoare), modernizarea reactoarelor existente si repornirea reactoarelor care au fost inchise din motive economice.

Pentru a realiza acest lucru, guvernul SUA stabileste si obiective pe termen mai apropiat.

SUA intentioneaza sa demareze proiecte de energie nucleara cu 35 GW de capacitate noua in functiune sau in constructie pana in 2035.

Apoi, intentioneaza sa accelereze capacitatea sistemului de energie nucleara, ajungand la un ritm sustinut de a produce 15 GW pe an pana in 2040.

Flota de exploatare actuala din SUA este compusa din 94 de reactoare mari, racite cu apa, in mare parte la scara gigawati, care utilizeaza drept combustibil uraniu slab imbogatit (LEU).

SUA intentioneaza sa infiinteze noi reactoare mari prin valorificarea siturilor nucleare existente. Dintre cele 54 de locatii cu reactoare in functiune si 11 in care reactoarele au fost oprite, un studiu recent al Departamentului de Energie al SUA (DOE) a identificat 41 de locatii cu teren, apa si alte conditii pentru a gazdui noi reactoare mari cu o putere cumulata de pana la 60 GW.

In cateva dintre cele 54 de situri au fost proiectate initial doua sau mai multe reactoare, dar doar unul functioneaza. Intre 2007 si 2009, 17 companii au depus cereri pentru licente combinate de constructie si exploatare pentru a construi 28 de reactoare noi.

In plus, SUA intentioneaza sa dezvolte multe noi reactoare modulare mici (SMR). Exista oportunitati semnificative pentru amplasarea SMR in site-urile existente ale centralelor electrice pe carbune care au fost inchise recent sau vor fi inchise in curand.

Astfel de tranzitii de la carbune la nuclear sunt deosebit de eficiente, deoarece pot reutiliza infrastructura existenta de transport, apa si terestra pentru a reduce costurile si a mobiliza forta de munca existenta. Acest lucru asigura ca locurile de munca bine platite raman in comunitati pe masura ce acestea fac tranzitia catre surse noi si curate de generare a energiei.

Un studiu al DOE a analizat aproape 400 de centrale electrice pe carbune si a constatat ca aproximativ 80% au caracteristicile necesare pentru a gazdui un reactor nuclear, adica aproximativ 320 de noi SMR nucleare.

Atingerea unor emisii nete zero la nivelul intregii economii in Statele Unite pana in 2050 necesita instalarea a aproximativ 1.500 pana la 2.000 GW de generare de energie fara carbon.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: